1297

Populația Rusiei, împărțită în câțiva bogați și tot mai mulți săraci

saraci, populatie
Banca centrala din Rusia se vede nevoita sa recunosca o realitate trista pentru tara condusa de Vladimir Putin: clasa de mijloc dispare treptat, de vina fiind criza economica povocata de praburirea pretului petrolului si sanctiunile economice dictate de Occident pentru implicarea Moscovei in criza din Ucraina.

Situatia este reflectata de datele referitoare la consum, inflatie si media salariala din Rusia, arata o analiza Bloomberg, care ia in calcul si ultimele rapoarte emise de Banca Rusiei.

Asistati social

Conform reprezentantilor institutiei financiare, capacitatea bancii centrale de a controla inflatia este pusa in pericol de nivelul tot mai ridicat de inegalitate sociala intalnit in tara, prapastia dintre bogati si saraci adancindu-se intr-un ritm alarmant.

Veniturile rusilor si consumul au scazut intr-un ritm nemaintalnit in cei 16 ani ai "epocii Putin".

Veniturile disponibile reale ale populatiei au pierdut 7 procente din valoare fata de ultimul trimestru al anului trecut, iar acest fapt este resimtit si de sectorul retail, unde vanzarile au inregistrat 21 de luni consecutive de scadere.

14 milioane de cetateni rusi si-au pierdut statutul de membri ai clasei de mijloc, ca urmare a saraciei care s-a instalat in tara in ultimii 2 ani, dupa cum confirma o analiza Sberbank realizata in randul consumatorilor.

Multi dintre acestia sunt nevoiti acum sa apeleze la ajutoare de stat pentru a-si completa veniturile subtiate si sunt extrem de vulnerabili la orice modificare in sistemul fiscal.

"Declinul clasei mijlocii este o veste proasta pentru responsabilii care ar trebui sa tina inflatia sub control, deoarece acest lucru anunta riscuri mari in politica fiscala a Rusiei", crede Oleg Kouzmin, fost consilier in cadrul Bancii Rusiei si actual economist-sef al Renaissance Capital.

"Cererea va fi si mai sensibila la politicile bugetare", mai spune acesta, dand ca exemplu reducerea puterii de cumparare a rusilor aflati in postura de asistati social.

Accentuarea gradului de inegalitate sociala din Rusia pune obstacole in fata implementarii unor politici de control a inflatiei, elasticitatea preturilor de pe piata fiind extrem de redusa, ca urmare a reducerii cererii.

Expertii Bancii Rusiei au constatat deja ca familiile aflate in prag de saracie nu pot aloca resursele disponibile decat pentru asigurarea necesitatilor de baza, in vreme ce familiile aflate la polul opus nu aloca sume foarte mari pentru diverse marfuri de consum, acestea aflandu-se deja in posesia lor.

"Familiile cu venituri medii sunt cele mai sensibile la schimbarile survenite in ratele dobanzilor sau preturile marfurilor de consum, la randul lor, producatorii fiind incurajati sa isi stabileasca politica de preturi in functie de cerere.

O politica economica menita sa asigure o mai buna redistribuire a veniturilor in societate va crea nu doar conditii pentru o dezvoltare echilibrata a acesteia, ci va intensifica si efectele actualei politrici monetare", arata expertii Bancii centrale din Rusia in recomandarile lor pentru proiectul de buget pentru 2017-2019.

Credibilitate pusa la indoiala

Pentru reprezentantii Bancii Rusiei acest moment devine unul crucial in pastrarea reputatiei profesionale. Aceasta dupa ce prognoza de crestere a preturilor emisa de banca nu a coincis cu realitatea in ultimii 4 ani consecutivi, iar tinta de a reduce inflatia la doar 4% pana la finalul anului viitor s-ar putea dovedi doar o utopie.

De altfel, multe tinte asumate prin politica monetara actuala a Bancii Rusiei risca sa fie ratate, inclusiv cea care vizeaza reducerea progresiva a dobanzii de referinta in cursul acestui an pana la 10%.

La nivel de perceptie din partea publicului, situatia este agravata de stabilitatea si cresterea economica survenita in perioada de dinaintea anexarii peninsulei Crimeea de la Ucraina.

In perioada 2000-2013, procentul populatiei incluse in clasa de mijloc din Rusia s-a dublat, ajungand la peste 60% din populatia tarii, arata o statistica a Bancii Mondiale.

In ultimii 2 ani insa, 10% dintre rusii cu veniturii medii sustin ca au pierdut acest statut social, procentul scazand la 51%, dupa cum arata sondajul Sberbank.  

Cum salariile din Rusia nu reusesc sa tina pasul cu inflatia, iar in mediul bugetar au si fost reduse de cateva ori, declinul este de asteptat sa continue, iar unii analisti din Moscova sustin ca, oricum, cifrele reiesite din sondajul Sberbank sunt prea optimiste, procentul celor care mai fac parte din clasa mijlocie fiind in realitate de 32%.

hotnews.md

0