1286

Miliardul furat face noi jertfe; Tarifele la energie vor creşte din 2017

miliard furat, energie electrica
După decizia Guvernului de asumare a răspunderii pentru legea care prevede convertirea în datorie de stat a garanţiilor acordate în anii 2014-2015, iată că o altă bombă financiară va lovi în cetăţenii Republicii Moldova.

Alte 2,57 miliarde lei

E vorba despre includerea în tarifele la energia electrică a unor costuri de circa 2,56 miliarde de lei.

În acest sens, încă trei luni în urmă, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat hotărârea privind stabilirea mecanismului de recuperare a devierilor tarifare ale furnizorilor de energie electrică la tarife reglementate şi ale operatorilor reţelelor electrice de distribuţie.

Potrivit acesteia, ANRE& constată următoarele sume de bază ale devierilor tarifare calculate la 31 decembrie 2016, pentru:

  • Î.C.S. „RED Union Fenosa” S.A. – 1.050.529.492 lei;
  • Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L. – 699.470.508 lei;
  • S.A. „RED Nord” – 244.015.466 lei;
  • S.A. „RED Nord-Vest” – 159.947.978 lei;
  • S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” – 60.910.935 lei.

În total sunt peste 2,21 miliarde de lei. La această sumă însă se va adăugă şi o rată anuală a dobânzii de 7,66%, respectiv în decurs de patru ani suma totală se va ridica la 2,57 miliarde lei.

Din suma totală, circa 2,02 miliarde de lei sunt ale celor două companii din cadrul grupului Gas Natural Fenosa, iar circa 540 de milioane de lei le revin celor trei companii de stat.

Cum se vor recupera banii

Potrivit ANRE, pe parcursul perioadei de patru ani, cuprinsă între 1 ianuarie 2017 şi 31 decembrie 2020, în primul trimestru al fiecărui an, în procesul de aprobare a tarifelor de distribuţie a energiei electrice pentru cele cinci companii de distribuţie şi furnizare valorile tarifelor calculate vor fi suplimentate cu cuantumul suplimentului tarifar.

Din anexele la decizie rezultă că tariful final la care curentul electric va ajunge la consumatori ar putea creşte din 2017 cu circa 13%. Dar ar putea fi chiar mai mare. Va depinde mult evoluţiile preţurilor de achiziţie, dar şi de cursul monedei naţionale.

De notat că autorităţile nu au avut o altă soluţie viabilă şi în acest caz. Pe de o parte riscau să plătească prejudicii cu sume uriaşe furnizorilor şi pe de altă parte aceasta este parte a procesului de deblocare a finanţării externe.

Aranjamente intermediate de europeni

La începutul lunii iunie 2016, Ministerul Economiei şi Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova au semnat aranjamentul pentru reglementarea recuperării devierilor tarifare, înregistrate ca urmare a neajustării tarifelor la energia electrică în perioada anilor 2012 – 2015. Acest document a fost intermediat de Secretariatul Comunităţii Energetice.

Dirk Buschle, directorul-adjunct al Secretariatului Comunităţii Energetice, susţinea că neincluderea devierilor financiare în tarif ar fi dus la "dispute juridice îndelungate şi costisitoare şi ar fi avut un „impact negativ pentru reputaţia Moldovei ca destinaţie de investiţii şi partener de încredere pentru organisaţiile internaţionale".


jurnal.md

0