Statul cheltuie anual milioane de lei pentru salvarea alcoolicilor de la moarte
Beau până fac intoxicaţie alcoolică, iar statul plăteşte pentru reabilitarea lor, evident, din banii contribuabililor. Sute de mii de lei sunt cheltuiţi, anual, pentru salvarea vieţii alcoolicilor care ajung la Spitalul Municipal "Sfânta Treime". Cu aceşti bani instituţia ar putea fi renovată şi dotată cu echipament performant.
60 la sută dintre pacienţii Secţiei Toxicologie a spitalului "Sfânta Treime" sunt alcoolici. Majoritatea sunt oameni ai străzii sau săraci, care nu au poliţe medicale.
"10 la sută dintre aceşti 60% sunt internaţi în secţia "Toxicologie". Celelalte 50 % primesc ajutor medical până la şase ore în departamentul de urgenţă. O mare parte dintre ei au intoxicaţie alcoolică acută, mahmureală, intoxicaţie cronică, comă alcoolică ", a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului "Sfânta Treime", Tatiana Gumene.
Pentru cei neasiguraţi tratamentul este plătit de către Direcţia Sănătate a Municipiului Chişinău.
"Pentru aceşti pacienţi achităm, anual, peste 30.000 de lei. Dar în aceste categorii de pacienţi sunt şi cei care nu sunt din municipiu. Cam 30 la sută dintre ei sunt din afara municipiului", a declarat şeful direcţiei Sănătate a Municipiului Chişinău, Mihai Moldovanu.
Pentru reabilitarea unui alcoolic Spitalul "Sfânta Treime" cheltuie, în medie, 3.500 de lei. În cazuri grave, suma ajunge şi la 8.000 de lei.
Aproape două milioane de lei sunt cheltuiţi, anual, pentru a salva de la moarte persoanele care se otrăvesc după ce consumă în exces alcool. Cu aceşti bani ar putea fi cumpărate şase echipamente performante pentru monitorizarea stării pacienţilor şi două aparate care asigură respiraţia artificială.
În unele state, cum ar fi Belgia sau Rusia persoanele internate cu intoxicaţie alcoolică plătesc pentru tratament. Ideea este susţinută şi de unii moldoveni.
Compania Naţională de Asigurări în Medicină alocă câte 1.362 de lei pentru reabilitarea unei persoane cu intoxicaţie alcoolică.
publika.md