7381

Vlad Filat, la târnăcop sau cratiță? Cum își poate reduce zilele de temniță

inchisoare, vlad filat
Vlad Filat poate găti pentru deținuții Penitenciarului 13, poate participa la munci sezoniere sau poate lucra în carierele de piatră dacă vrea să iasă mai repede din închisoare. Dacă este harnic și nu primește sancțiuni disciplinare, pedeapsa de 9 ani de închisoare a fostului prim-ministru poate fi înjumătățită. În plus, pentru munca efectuată Filat va primi și un salariu lunar, ieșind astfel mai bogat din închisoare.

Munca înnobilează omul și îl scapă de închisoare. Potrivit Codului Penal două zile de muncă echivalează cu trei zile de detenție, iar dacă prizonierul lucrează în condiții grele și nocive pentru sănătate, o zi de muncă îi scade trei zile din pedeapsă. Aceste compensări privilegiate ale zilelor de muncă se efectuează lunar şi se aprobă de către şeful penitenciarului.

Muncile remunerate și neremunerate

Legea din Republica Moldova stipulează că orice condamnat la închisoare poate executa diferite munci în funcție de starea sa fizică şi psihică, dar și de aptitudinile lui. În primul rând deținuții sunt obligați să efectueze lucrări de îngrijire şi amenajare a penitenciarului, de îmbunătăţire a condiţiilor de trai şi a celor medico-sanitare de deţinere. Astfel de activități sunt neremunerate și fac parte din programul zilnic de detenție. De regulă, deținutul îndeplinește aceste sarcini în afara orelor de lucru, cel mult două ore pe zi, însă nu mai mult de 10 ore pe săptămână.

În funcţie de categoria penitenciarului şi regimul de detenţie, condamnaţii sunt antrenaţi în munci remunerate în penitenciare sau în afara acestora, în sectoarele, atelierele de producere sau gospodăriile auxiliare ale închisorilor, în întreprinderile din cadrul sistemului penitenciar sau în cele care aparțin altor persoane fizice sau juridice. Există un șir de munci „clasice” pe care pușcăriașii le efectuează pentru a-și reduce din pedeapsă.

La cules cireșe sau la cratiță

Cei mai mulți dintre deținuți lucreză la cantina penitenciarului. Aceștia pregătesc mâncarea pentru ceilalți condamnați, spală vasele, mențin ordinea în bucătărie. Munca în bucătăria închisorii este considerată nocivă, așa că fiecare zi petrecută la cratiță înseamnă minus trei zile de detenție.

În baza contractului încheiat între administraţia penitenciarului şi persoane fizice sau juridice, condamnaţii pot fi antrenaţi într-o muncă remunerată în afara penitenciarului. Astfel, Vlad Filat poate participa la munci sezoniere precum culesul roadei, prelucrarea pământului, semănat și alte activități agricole. De asemenea, este posibil ca fostul prim-ministru să lucreze la o fermă de animale sau la gospodăria de pe teritoriul penitenciarului. Timpul de lucru şi de odihnă al condamnatului se stabileşte în conformitate cu legislaţia muncii. De regulă, condamnații lucrează câte opt ore pe zi.
inchisoare, vlad filat
În cariera de piatră

Betonist, pietrar, şofer pe maşină de mare tonaj sunt câteva din „funcțiile” pe care Filat le-ar putea deține într-o carieră de piatră. Aceste munci sunt grele, extenuante și periculoase. Tocmai din cauza acestor condiții nocive care pun în pericol sănătatea și securitatea muncitorilor, pentru fiecare zi de scos piatră, deținuților li se scad trei zile din pedeapsă.

Deținuții mai pot lucra și în construcții în afara teritoriului închisorii în baza contractului încheiat între administraţia penitenciarului şi persoanele fizice sau juridice. E de menționat că preveniţii, condamnaţii la pedeapsa închisorii în penitenciarele de tip închis sau semiînchis aflaţi în regim iniţial, precum şi condamnaţii la pedeapsa detenţiunii pe viaţă pot fi antrenaţi în munci remunerate doar în celule sau în ateliere special amenajate în acest scop.

Înveți meserie la închisoare

În toate penitenciarele din țară se organizează, în mod obligatoriu, instruirea profesională a condamnaţilor. Astfel, aceștia pot deveni lemnari, tehnicieni, electricieni și pot căpăta o mulțime de alte specializări. Potrivit Codului Penal diplomele, certificatele sau orice alte documente care atestă însuşirea unei meserii, calificarea sau recalificarea profesională în cursul executării pedepsei sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Tineretului şi de Ministerul Economiei. Participarea la astfel de cursuri de specializare îi vor crește șansele lui Vlad Filat de a fi eliberat înainte de termen.

Participarea la serbări

Foarte importante sunt și serbările de Revelion, Crăciun, Paște sau Ziua Independenței. Implicarea în activități culturale precum concerte, scenete, elaborarea posterelor și chiar încondeierea ouălor de Paști se consideră ca fiind zile de muncă, la fel ca și participarea la orele informative și cele educative. Astfel, deținuților li se mai scad două zile de detenție.
vlad filat, inchisoare
Avocatul Vitalie Nagacevschi afirmă că munca este singura modalitate prin care un deținut își poate reduce din pedeapsă. „În primul rând se ia în calcul comportamentul exemplar al condamnatului. Acesta nu trebuie să primească niciun fel de sancțiuni disciplinare pentru încălcarea regimului și în al doilea rând este munca. Doar așa se poate reduce termenul de detenție. Acestea trebuie să fie cumulative. Chiar dacă persoana muncește, dacă are sancțiuni, nu i se reduce din pedeapsă”, explică juristul. Acesta precizează că activitățile intelectuale precum redactarea cărților sau predarea lecțiilor pentru ceilalți deținuți, așa cum se obișnuia peste Prut, nu au nicio valoare în închisorile din Republica Moldova. „Activitatea științifică nu se face în penitenciare ci la Academia de Științe”, subliniază Nagacevschi.

moldnova.eu

1