1004

Iurie Leancă, fostul premier care se vrea președinte

candidat, presedinte
Președintele PPEM, Iurie Leancă, a trecut de la afacerile petroliere la politică, obținând mai multe funcții cheie în stat, cum ar fi cea de ministru de externe sau premier, iar acum își dorește să ajungă președinte pentru a aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. Fostul șef al Executivului s-a remarcat prin implicarea în mai multe decizii care au revoltat opinia publică, în special în cele legate de delapidările din bănci și concesionarea Aeroportului, dar și prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Iurie Leancă s-a născut pe 20 octombrie 1963 în orașul Cimișlia. Studiile le-a finalizat la Institutul de Relații Internaționale de la Moscova, iar în 1989 a devenit funcționar în cadrul Ambasadei Uniunii Sovietice de la București, România. A fost angajat în 1991 în cadrul Ministerului de Externe al Republicii Moldova după care a activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în SUA. Timp de mai mulți ani, până în 2009, a fost vicepreședintele companiei petroliere Ascom, condusă de cunoscutul om de afaceri Anatol Stați. Iurie Leancă a devenit în 2009 membru al PLDM, iar pentru o perioadă scurtă a stat în fotoliul de deputat după care a depus mandatul în favoarea funcției de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, funcție pe care a deținut-o până în 2013. În același an, pe 23 aprilie a fost ales să conducă Executivul de la Chișinău, fiind propus de PLDM. A fost prim-ministru până în februarie 2015. Astfel, deși a demisionat din această funcție, fiind obligat de o procedură tehnică necesară aplicată în cazul alegerii noului Parlament, nu a reușit să obțină pentru a doua oară susținerea deputaților. Tot în februarie 2015, Leancă  a anunțat că părăsește PLDM și își va forma propriul partid. Fostul premier cunoaște șase limbi străine: rusă, engleză, germană, franceză și maghiară.

Fostul premier declară că se plimbă cu automobil VAZ

Potrivit declarației de avere pentru anul 2014, Iurie Leancă deține două terenuri în valoare de peste 160 000 de lei, două imobile estimate la peste 760 000 de lei, iar din salariul de prim-ministru a încasat circa 110 000 de lei. Fostul șef de Executiv mai declară că se plimbă cu un automobil VAZ fabricat în 1989.

În calitate de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă a promis că-și prezintă demisia în cazul în care Republica Moldova nu va obține până în 2012, apoi până în 2013, regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Diplomatul a decis, totuși, să plece din funcție în decembrie 2012, prezentând cererea de demisie lui Vlad Filat, șeful partidului din care făcea parte și care deținea atunci funcția de premier. Filat a respins atunci această cerere, menționând că liberalizarea regimului de vize nu ține doar de competențele ministrului de Externe, iar Leancă a declarat că îi este recunoscător pentru aceasta. În perioada cât a fost ministru a avut mai multe întâlniri istorice: cu vicepreședintele american, Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel la Chișinău și cu liderul de la Casa Salbă, Barack Obama în SUA. După ce Guvernul Filat a fost demis de către Parlament, Leancă devine premier și este cel care și-a pus semnătura, alături de liderii europeni, pe Acordurile de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Tot el a semnat documentul secret prin care statul garanta acordarea unor credite de 9,5 miliarde de lei celor trei bănci implicate în delapidările de miliarde. Fiind criticat în repetate rânduri pentru această decizie, Leancă s-a justificat prin faptul că a dorit să protejeze sistemul bancar, dar a menționat că el era doar un simplu premier. De asemenea, a fost acuzat că a permis concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău rușilor, cu grave abateri de la lege și, deși fostul premier a insistat că acest lucru a fost necesar, a admis că au fost comise anumite greșeli. După ce nu a ajuns pentru a doua oară în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă a anunțat că părăsește PLDM, iar relațiile cu fostul său șef de formațiune, care l-a propulsat la putere, nu au luat-o pe cel mai bun făgaș.

Replici dure între Filat și Leancă

Astfel, Vlad Filat l-a acuzat de trădare și că a făcut declarații împotriva sa, „noaptea ca în 1937”, iar Leancă i-a răspuns că ar fi obsedat de el, chiar și din închisoare, și că a distrus viața oamenilor. Astfel, ex-premierul a lansat la scurt timp de la plecarea din PLDM, deși spunea că nu are resurse financiare pentru noul proiectul politic, Partidul Popular European din Moldova, care potrivit declarațiilor sale, a fost întemeiat în baza doctrinei conservatoare, de centru-dreapta. Deși de la începutul formării partidului, fostul premier a criticat în repetate rânduri actuala putere, acum câteva luni, Iurie Leancă a anunțat că a semnat un Acord de colaborare cu coaliția de guvernare după ce a ieșit de la negocierile cu PD, ceea ce a dat apă la moară celor care au declarat că această formațiune este un proiect al lui Vlad Plahotniuc. Ulterior, Leancă a obținut funcția de președinte al Consiliului parlamentar pentru integrare europeană.

Mihai Ghimpu, cu acuzații la adresa președintelui PPEM

Cele mai recente „scandaluri” în care a fost implicat PPEM se referă la retragerea de către liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a semnăturii de pe acordul de colaborare din cauza că formațiunea ar face coaliție cu socialiștii în Consiliul Municipal în vederea demiterii primarului Dorin Chirtoacă. De altfel, PPEM a fost formațiunea care a pledat constant pentru organizarea unui referendum în urma căruia se dorea plecarea edilului de la Primărie, tentativă care s-a soldat cu eșec după ce consilierilor nu le-au ajuns două voturi pentru a aproba decizia. De asemenea, fostul șef-adjunct al Ser­vi­ci­u­lui Pre­ve­nire şi Com­ba­tere a Spă­lă­rii Bani­lor din cadrul Centrului Național Anticorupție, Mihail Gofman, a declarat că în dosarul furtului din bănci figurează mai multe persoane cunoscute opiniei publice, care ar urma să fie trase la răspundere, iar următorul reținut va fi Iurie Leancă. În replică, președintele PPEM a declarat că este vorba despre un atac orchestrat care are ca scop denaturarea imaginii sale.

Popularitatea lui Leancă, în scădere

PPEM a negociat cu Partidul DA, PLDM și PAS în vederea identificării unui candidat unic al opoziției de dreapta la alegerile prezidențiale din această toamnă. După ce Partidul DA și PAS și-au înaintat proprii candidați la funcția de șef al statului, Iurie Leancă a acuzat aceste formațiuni că doar au mimat negocierile și că niciodată nu și-au dorit un candidat unic.

Astfel, Iurie Leancă a devenit al treilea candidat înscris în cursa pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.  

„Știu că moldovenii sunt obosiți de politică și cuvinte mari. De aceea, nu vă spun decât atât: mă știți din activitatea mea anterioară, știți că sunt un om de cuvânt. Știți că, folosindu-mă și de bunele relații cu puterile europene, am avut onoarea să fac pentru Moldova cât alții nici nu visau. Ca Președinte voi ancora Moldova ferm pe drumul către bunăstare, drumul spre Vest”, a declarat Iurie Leancă la CEC, potrivit deschide.md.

Menționăm că sondajele arată că PPEM ar fi obținut și 10% din voturi la alegeri, însă ultimele date arată că formațiunea are un rating de 4%. În același timp,popularitatea lui Iurie Leancă a scăzut de la 8,2% la 3% în august curent.

moldnova.eu

0