7077

Declarație-șoc a lui Renato Usatîi despre cum ar putea fi anulate rezultatele alegerilor prezidențiale

alegerea presedintelui, declaratie
În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi a povestit de ce formaţiunea pe care o conduce a decis să-l înainteze pe jurnalistul Dumitru Ciubaşenco la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, ce şanse reale are, de ce consideră că rezultatele alegerilor prezidenţiale pot fi anulate etc.

T: Dle Usatîi, s-o spunem pe şleau: decizia partidului pe care-l conduceţi de a-l înainta pe Dumitru Ciubaşenco la funcţia de Preşedinte i-a surprins pe mulţi. Ce argumente au stat la baza acestei decizii?

R.U.: Nu ştiu cum arată aceasta dintr-o parte, dar decizia a fost luată după analiza situaţiei reale din ţară, după analiza aşteptărilor cetăţenilor şi, nu în ultimul rînd, după analiza calităţilor personale ale candidatului. Voi enumera doar unele dintre ele: Dumitru Ciubașenco tot timpul a fost o persoană incomodă puterii, indiferent de culoarea acesteia, deoarece a spus în permanență adevărul, a deconspirat ilegalitățile politicienilor și demnitarilor de stat, tot timpul a fost de partea adevărului; Dumitru Ciubașenco a fost primul care l-a scos din umbră pe Vlad Plahotniuc, publicînd fotografia acestuia cînd nimeni nu știa nici cum arăta. Ulterior, a deconspirat periodic abuzurile și ilegalitățile acestuia și ale regimului său, prin materialele pe care le publica; Dumitru Ciubașenco a dovedit că nu se lasă intimidat și persecutat, că este un om principial, care merge pînă la capăt în tot ceea ce începe. De-a lungul anilor s-a încercat să i se închidă gura prin dosare de milioane, era declarat persoană non-grata în instituțiile de stat, gen Președinție, el și membrii familiei sale erau persecutați de poliție, dar nimic nu l-a oprit din drum. Aceasta este o garanție că și acum își va atinge scopul – demontarea regimului oligarhic ce a luat țara în captivitate; Dumitru Ciubașenco este unicul care a declarat din start că vine în funcția de Președinte doar pentru a semna decretul de dizolvare a Parlamentului și de numire a datei alegerilor parlamentare anticipate. El are nevoie de funcție pentru a întoarce puterea poporului, dar nu pentru scopuri meschine, de genul celor urmărite de alți candidați; Dumitru Ciubașenco e susținut de cel mai influent partid din Moldova – „Partidul Nostru”, ceea ce înseamnă că din start e principalul candidat la funcția de Președinte al țării. Votînd pentru Ciubașenco, alegătorul are o dublă garanție: 1) că votul său nu se va pierde; 2) că în fruntea țării vine un Președinte ce nu va putea fi cumpărat sau intimidat de regimul oligarhic și care va întoarce puterea poporului; Dumitru Ciubașenco este o persoană integră, care niciodată nu a fost implicat în afaceri dubioase, nu a avut legături cu nici unul dintre clanurile ce au jefuit țara, nu a făcut business cu structurile de stat și niciodată nu a avut tangență cu delapidarea banului public. Asemenea calități alți candidați nu au; Dumitru Ciubașenco este persoana care nu acceptă compromisuri cu propria conștiință, care a fost crescut într-o familie unde valorile și principiile au fost la loc de cinste și în care respectul față de alți oameni și devotamentul față de țară au fost în capul mesei. Aceste calități le-a demonstrat de-a lungul anilor prin tot ceea ce a făcut.

T: Desigur, aceste calităţi vorbesc în folosul lui Ciubaşenco, dar aceasta nu înseamnă că el automat are şanse de a deveni Preşedinte…

R.U.: Nu sunt de acord cu dvs. şi voi preciza că, în opinia mea, şi nu numai a mea, Dumitru Ciubaşenco e principalul candidat la funcţia de Preşedinte. Mai jos voi încerca să explic de ce tot mai mulţi oameni cred asta.

Potrivit sondajelor de opinie, electoratul de stînga reprezintă la moment circa 50-55% din numărul total de alegători. Se presupune că doi candidaţi de pe acest segment – Dumitru Ciubaşenco şi Igor Dodon au o susţinere cam egală în rîndurile electoratului de stînga. În acelaşi timp, sondajele de opinie arată că rating-ul lui Dodon niciodată nu a depăşit 25-30%. Astfel, jumătate din electoratul de stînga îşi aştepta candidatul şi acesta s-a dovedit a fi Dumitru Ciubaşenco.

Dumitru Ciubaşenco declară că, în primul rînd, trebuie de debarcat de la putere regimul oligarhic. Mai mult ca atît, el se obligă să facă acest lucru imediat după alegeri. Aceasta îi va permite să-şi extindă electoratul, căci debarcarea regimului e dorită de circa 80% din populaţie.

Cel mai probabil, Dumitru Ciubaşenco va fi susţinut de electoratul PCRM. În condiţiile în care comuniştii au declarat că vor boicota alegerile, iar electoratul lor nu-l susţine pe Igor Dodon, care a părăsit anterior acest partid, şi fără îndoială va vota pentru candidatul „Partidului Nostru”.

Pentru Dumitru Ciubaşenco vor vota toţi alegătorii „Partidului Nostru”, cel mai influent partid din Moldova. Şi, în final, o mare categorie de alegători – intelectualitatea, în sfîrşit, are şansa de a vota pentru un om din mediul său.

T: Aţi efectuat careva cercetări, care să vă permită să faceţi pronosticuri clare pentru alegeri?

R.U.: Desigur, noi avem pronosticurile noastre, dar în acest caz concret aş vrea să menţionez că Dumitru Ciubaşenco a venit ca o alternativă şi pentru electoratul de stînga, şi pentru electoratul de centru, iar aceasta înseamnă că poate furniza o mare surpriză în alegeri.

În toată ţara, Dumitru Ciubaşenco e întîmpinat cu speranţă. Oamenii recunosc sincer că mizează pe victoria lui în alegeri pentru a scăpa de regimul oligarhic, fiecare zi de menţinere la putere a căruia înseamnă sărăcirea în continuare a poporului.

Dumitru Ciubaşenco e unicul candidat care prezintă un pericol real pentru regim, căci numai el declară deschis că are nevoie de funcţia de Preşedinte pentru a dizolva Parlamentul şi a numi data alegerilor parlamentare anticipate. Ceilalţi pretendenţi, dacă vor ajunge în funcţia de Preşedinte, fie vor face jocul regimului oligarhic, fie vor intra cu el în conflicte locale, neînsemnate, care nu vor conduce la debarcarea regimului şi nu vor da nimic poporului.

T: Cum apreciaţi actuala campanie electorală, de startul oficial al căreia ne despart zile numărate, dar care neoficial a început deja?

R.U.: Nu e un secret că puterea a început actuala campanie electorală cu grave încălcări, cum ar fi: majorarea nejustificată a numărului de alegători şi faptul că CEC nu a efectuat lucrul necesar în vederea actualizării listelor electorale; ignorarea de către CEC la prima etapă a populaţiei vorbitoare de limbă rusă, nefiind prezentate potenţialilor candidaţi liste de subscripţie în limba rusă; încălcările şi abuzurile evidente admise de candidatul PDM, Marian Lupu în procesul de colectare a semnăturilor etc. Aceasta dovedeşte, după cum noi am şi presupus, că alegerile vor fi falsificate, iar dacă puterea oricum nu va avea rezultatul dorit, atunci încălcările sale, dar şi alte pretexte juridice, vor fi folosite pentru anularea rezultatelor alegerilor.

T: Dar despre pretedenţii la funcţia de Preşedinte ce puteţi spune?

R.U.: Primele zile ale perioadei electorale au demonstrat că puterea a inclus în cursă minimum zece candidaţi de-ai săi, pentru a deruta alegătorii, iar pe fonul situaţiei de confuzie, să-şi favorizeze adevăraţii candidaţi. De aceea, este foarte important de ştiut din start cine e candidat real şi nu va face jocul regimului oligarhic, va dizolva Parlamentul şi va întoarce puterea poporului.

T: Acum cîteva zile, Dvs. şi Dumitru Ciubaşenco V-aţi adresat cu o scrisoare deschisă conducerii Biroului Naţional de Statistică. Ce V-a determinat să faceţi asta?

R.U.: În legătură cu informaţia contradictorie şi cu dubiile privind corectitudinea listelor alegătorilor, am solicitat să se precizeze: Care la moment este numărul populaţiei Moldovei, fără a se lua în calcul populaţia din regiunea transnistreană?; Cîţi cetăţeni are Moldova mai mari de 18 ani?; Care sînt cifrele exacte ale mortalităţii în perioada septembrie 2014 – septembrie 2016? Cîţi dintre decedaţi au avut mai mult de 18 ani?; Cîţi cetăţeni ai Republicii Moldova au atins majoratul în perioada septembrie 2014 – septembrie 2016?; Cîţi cetăţeni ai RM locuiesc în regiunea transnistreană şi cum se precizează numărul acestora?; Cîţi cetăţeni ai RM se află peste hotare şi câţi dintre ei au vîrsta mai mare de 18 ani?; Cîţi cetăţeni si RM au plecat peste hotare în perioada septembrie 2014 – septembrie 2016 şi cîţi dintre ei au vîrsta mai mare de 18 ani?; În ce ţări, regiuni, oraşe peste hotare locuiesc cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova?; În baza cărei metodologii se precizează datele statistice privind populaţia şi cît de des se fac aceste precizări?; În ce relaţii se află BNS cu CEC, „Registru”, organele administraţiei publice locale, cum are loc schimbul de informaţii şi colaborarea cu acestea?

Răspunsul cinstit la aceste întrebări ar vărsa lumină asupra mai multor aspecte importante. Dar, ştiind că regimul oligarhic va exercita presiuni asupra lor în procesul de elaborare a răspunsurilor la aceste întrebări, le-am amintit că fiecare funcţionar de stat, fiecare instituţie de stat trebuie să fie în serviciul intereselor poporului, dar nu a unor politicieni. Guvernările vin şi pleacă, iar legea e lege şi pentru încălcarea ei, mai devreme sau mai tîrziu, va trebui de răspuns.

T: De asemenea, recent PN a venit cu o declaraţie destul de dură, care, în opinia unor analişti, scoate la apă curată actuala guvernare şi o pune într-o lumină nu tocmai favorabilă în faţa poporului.

R.U.: Prin acea declaraţie noi am încercat să deschidem ochii oamenilor la esenţa acestei guvernări. Căci, imediat după învestirea în funcţie, actualul Guvern ilegal al RM a început aşa-numitele transformări, declarînd că totul se face pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor, dar în realitate pentru a scăpa de furia populară, care s-a manifestat sub forma unor acţiuni de protest cu caracter de masă, mai ales în ziua învestirii Guvernului condus formal de Filip. Atunci, cu susţinerea presei controlate, poporului i s-a impus ideea că, datorită noului Guvern, au fost reduse tarifele la gazele naturale, energie electrică, produse petroliere, medicamente etc. Dar, în curînd, toate miturile despre un Guvern dedicat poporului au început să se destrame şi astăzi putem constata că, după minţirea masivă a populaţiei, autorităţile au început să prade poporul cu o forţă şi mai mare.

T: Despre ce mituri vorbiţi?

R.U.: În acea declaraţie noi am precizat că primul s-a destrămat mitul despre medicamente mai ieftine. Încă în primăvară oamenii au înţeles că, în realitate, medicamentele s-au scumpit, iar toate şedinţele la această temă, organizate la Guvern, au fost nimic altceva decît acţiuni de imagine ale regimului oligarhic.

Al doilea s-a destrămat mitul despre îmbunătăţirea vieţii pensionarilor. După aşa-numita indexare din 1 aprilie, mulţi pensionari au început să primească pensii mai mici. Deşi ulterior Guvernul a declarat că s-a produs o greşeală şi că au fost întreprinse măsurile necesare pentru înlăturarea consecinţelor, viaţa pensionarilor nu a devenit mai bună.

Al treilea s-a destrămat mitul despre ieftinirea produselor petroliere. Începînd cu primăvara anului curent, preţurile la produse petroliere au crescut constant, numai în ultimele săptămîni – în două rînduri.

Toate acestea demonstrează că puterea minte cu neruşinare poporul şi că toate acţiunile sale de aşa-numită îmbunătăţire a vieţii cetăţenilor sînt doar o încercare de a evita furia justificată a poporului.

Т: În contextul recentei majorări a tarifului la energie termică, PN a venit cu o declaraţie în care se menţiona că problema trebuie privită mult mai larg şi că aceasta e o parte a planului puterii de a alunga oamenii din ţară…

R.U.: Cu riscul de a mă repeta, voi spune că majorarea tarifelor la energia termică, care a fost efectuată în ajunul unui nou sezon de încălzire, a fost nu doar o lovitură puternică aplicată practic întregii populații din capitală, ci și o parte dintr-un plan al puterii de alungare din țară a unei mari părți a electoratului activ, care nu convine regimului oligarhic ce a capturat țara.

În acea declaraţie, noi menţionam că nu e un secret că Partidul Democrat practic nu are alegători în capitală (rating-ul PD, cu mici excepții, tot timpul a fost în jur de un procent), iar rating-ul aliaților lor, liberalii, a căzut atît de jos încît a trebuit să se implice Plahotniuc personal pentru ca, prin sistemul judiciar pe care-l controlează, să-l salveze pe Chirtoacă de un referendum care în mod firesc s-ar fi terminat cu demiterea lui rușinoasă.

Și democrații, și liberalii își dau bine seama că chișinăuienii sînt acea forță care în orice moment poate ieși în stradă și pune capăt guvernării lor atît în Chișinău, cît și în întreaga țară. De aceea, se face tot posibilul pentru a-i obliga pe locuitorii capitalei să plece masiv din țară. În timp ce autoritățile centrale majorează tarifele la energie termică, știind că omenii nu au cum plăti nici măcar în baza actualelor tarife, Chirtoacă continuă să-și bată joc de oraș în toate direcțiile (de la drumuri pînă la panouri publicitare și gherete ale rudelor sale și a colegilor săi de partid), știind că sistemul lui Plahotniuc îl va salva și de justiție, și de răzbunarea poporului.

Ceea ce nu înţeleg nici democraţii, nici liberalii este că răzbunarea poporului e tot mai aproape. Pe data de 30 octombrie vom alege un Președinte care va dizolva Parlamentul și va numi data alegerilor parlamentare anticipate. Deja în primăvara anului viitor, poporul va prelua controlul nu doar asupra tuturor structurilor parlamentare și guvernamentale, nu doar va scoate procuratura și instanțele de judecată de sub regimul oligarhic, dar și va elibera Chișinăul de un primar care terorizează al zecelea an capitala și locuitorii ei.

T: La final, aş vrea să vă rog să-mi explicaţi teza cu care PN a venit recent precum că decizia Curţii Constituţionale din data de 4 martie privind revenirea la alegerea Preşedintelui ţării de către popor ar fi o minciună.

R.U.:  Această decizie este nu doar ilegală (pentru că CC evident şi-a depăşit atribuţiile şi e clar că a acţionat în baza unei comenzi politice), dar şi a urmărit scopul, ca şi „cadourile” politice despre care am vorbit mai sus, de a înăbuşi furia poporului. Astfel, regimul oligarhic a obţinut o pauză, iar în realitate puterea scuipă pe dorinţa poporului de a-li alege singur Preşedintele. Dacă puterii nu-i vor plăcea rezultatele alegerilor, ea le va anula, procedînd la fel ca şi cu toate „cadourile” pe care le-a făcut poporului în 2016. De aceea, unica cale este răsturnarea regimului oligarhic şi reîntoarcerea puterii poporului pe calea alegerilor parlamentare anticipate.

Candidatul „Partidului Nostru” la funcţia de Preşedinte al RM, Dumitru Ciubaşenco se obligă să dizolve Parlamentul şi să numească data alegerilor parlamentare anticipate. Iar dacă puterea va încerca să se opună, apelînd din nou la trucuri juridice, „Partidul Nostru”, împreună cu poporul, va demonstra regimului oligarhic ce se întâmplă cu acei ce scuipă pe opinia cetăţenilor.

tribuna.md

0