9750

Descoperire uimitoare! Cuiburi cu ouă de dinozaur au fost găsite în România

romania, oua de dinozaur
Descoperire care amintește de scenariul filmului Game of Thrones: cuiburi cu ouă de dinozaur găsite în Transilvania, locul recunoscut pentru dinozaurii pitici care au trăit aici, exemplare unice pe plan mondial datorită taliei mai reduse, scrie Realitatea.net.

Două noi cuiburi cu ouă de dinozaur au fost descoperite în această vară pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, cu ocazia cercetărilor efectuate în zonă de zece studenți ai Facultății de Geologie și Geofizică de la Universitatea București, împreună cu profesorii lor.

Primele cercetări realizate de studenții și profesorii de la Universitatea București pentru descoperirea unor fosile de dinozauri au început în Țara Hațegului în urmă cu aproape 40 de ani, scopul fiind studierea faunelor cu dinozauri pitici din Transilvania. Aceste animale, care au trăit acum mai bine de 66 de milioane de ani, sunt unice pe plan mondial datorită taliei mai reduse, ca o adaptare la viața în spațiul limitat al unei insule.

'Participanții au descoperit și au recuperat fragmente de fosile de titanosaur — dinozauri de talie mare, ierbivori, patrupezi, dar și două noi cuiburi cu ouă de dinozaur, continuând cercetările din anii anteriori efectuate de studenți de la Universitatea din București', a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Adina Popa, citată de Agerpres.

Cercetările au fost realizate sub îndrumarea cadrelor universitare de la Facultatea de Geologie și Geofizică din Universitatea București, conf. dr. Zoltan Csiki și asist. dr. Ștefan Vasile, care au lucrat alături de studenții aflați în ciclurile de licență, masterat sau doctorat.

"Fosilele descoperite în această vară urmează să fie preparate, inventariate și cercetate în laborator, ceea ce ar putea duce la descoperirea de noi informații relevante care să reconstituie mediul de viață din Cretacic, de pe fosta Insulă a Hațegului. Activitățile vor fi realizate și cu sprijinul unor studenți care au luat parte la aceste cercetări în teren", a precizat Adina Popa.

Studiile efectuate vor fi folosite pentru elaborarea unor lucrări de licență sau masterat, dar și pentru comunicări ce vor fi prezentate la diverse simpozioane științifice ale studenților, pe parcursul anului viitor.

Cei interesați să vadă cum arată cuiburile cu ouă de dinozaur descoperite în Geoparcul Dinozaurilor le pot admira la Centrul de Știință și Artă al Geoparcului Dinozaurilor din localitatea General Berthelot. Tot acolo se află expusă și macheta în mărime naturală a unui titanosaur — Magyarosaurus dacus, realizată de celebrul paleoartist canadian Brian Cooley.

publika.md

2