1030

Averea părinților lui Veaceslav Platon a fost pusă sub sechestru

platon, avere
Avocații controversatului om de afaceri Veaceslav Platon au depus astăzi patru cereri de recuzare a judecătorului Ghenadie Pavliuc, cel care urmează să examineze plângerile businessmanului împotriva mai multor încălcări admise de procurorul Andrei Băieșu.

Platon a cerut schimbarea judecătorului după ce magistratul ar fi admis un demers al procurorului de punere sub sechestru a bunurilor care aparțin tatălui și mamei sale, scrie Anticorupție.md.

Ședința de judecată de astăzi, în cadrul căreia au fost examinate cererile de recuzare ale lui Veaceslav Platon, a durat mai bine de opt ore. La solicitarea avocatului Ion Vâzdoagă, pronunțarea hotărârii judecătorești a fost însă amânată pentru ziua de mâine. „Ședința de judecată a durat toată ziua. Clientul meu nu a mâncat nimic de dimineață. Am cerut o pauză până mâine”, a declarat apărătorul.

În timpul în care era mutat dintr-o sală de judecată în alta, Platon a reușit să răspundă la mai multe întrebări ale jurnaliștilor. Astfel, acesta a declarat că nu a depus încă mărturii în fața anchetei din SUA, că Vlad Plahotniuc și Ilan Șor i-au fost prieteni, iar acum, ultimul încearcă să dea vina pe el în dosarul miliardului furat pentru a se salva de închisoare. Întrebat dacă se simte în pericol, Platon a răspuns că trei dintre martorii în cazul furtului din sistemul bancar sunt deja morți.

Joi, 15 septembrie, Judecătoria Buiucani urmează să examineze cererea de revocare a măsurii preventive aplicată în privința lui Platon. Acesta este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova.

Pe 25 iulie, procurorii au anunțat că dispun de mandat de arest pe numele businessmanului și tot în aceeași zi l-au anunțat în căutare internațională. În seara zilei de 25 iulie, Platon a fost reținut la Kiev, de oamenii legii ucraineni.

Înainte de a fi arestat, Platon a reușit să acorde un interviu portalului Anticoruptie.md, în cadrul căruia a dezvăluit că deține mai multe documente și probe care demonstrează implicarea lui Vlad Plahtoniuc în furtul din sistemul bancar moldovenesc. Platon a mai declarat că intenționează să depună mărturii pe acest caz în fața oamenilor legii din SUA care investighează jaful bancar din Republica Moldova.

Afirmațiile omului de afaceri au fost confirmate și de o scrisoare adresată de compania americană Frontier Solutions procurorului general al Ucrainei. Instituția solicita ca extrădarea lui Veaceslav Platon autorităților de la Chişinău să fie amânată până când businessmanul va depune mărturii în cadrul anchetei pornite în SUA în legătură cu furtul de un miliard de dolari din băncile moldovenești.

unimedia.info

0