1580

Mark Zuckerberg, acuzat de abuz de putere pentru cenzurarea unei fotografii istorice

facebook, mark zuckerberg
Noua modă în disputele iscate între persoanele publice e reprezentată de scrisorile deschise. Era o chestiune de timp până când ajungea aşa ceva şi la Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook.

Cea mai mare publicaţie norvegiană, Aftenposten, i-a adresat o scrisoare lui Zuckerberg, blamându-l pentru cenzurarea unei fotografii istorice din timpul războiului din Vietnam. Este vorba despre o fotografie realizată de Nick Ut, numită The Terror of War, care a câştigat inclusiv un premiu Pulitzer. Imaginea a fost catalogată ca fiind brutală pentru că o înfăţişează pe Kim Phuc, o fetiţă de 9 ani, complet dezbrăcată. Postarea lui Egeland era despre cele şapte fotografii care au schimbat istoria războaielor.

La scurt timp după publicare, contul lui Egeland a fost suspendat. Aftenposten a raportat suspendarea şi a primit un mesaj de la Facebook în care i se cerea fie să şteargă, fie să pixeleze fotografia. „Orice fotografie cu părţi genitale, fund sau sâni feminini la vedere va fi ştearsă”, potrivit notificării.

Espen Egil Hansen, redactorul-şef al ziarului, l-a acuzat pe Zuckerberg de abuz de putere pe reţeaua socială pe care o conduce, transformată de ceva timp într-o axă centrală de distribuire a ştirilor şi informaţiilor din toată lumea. Pe bună dreptate, Hansen critică inabilitatea Facebook de a face distincţia între pornografie infantilă şi imagini care au cu totul şi cu totul alt mesaj.

Nu este prima oară când Facebook ar probleme din cauza „deciziilor editoriale”. Facebook a fost acuzată, cu ocazia alegerilor prezidenţiale din SUA, că ar favoriza-o pe Hillary Clinton, iar, între timp, s-a dovedit că persoanele care au atras atenţia asupra acestui fapt aveau dreptate. Din câte se pare, subiectele care apăreau în secţiunea Trending erau descrise de o echipă de angajaţi ai Facebook, care aveau propriile lor afinităţi politice.

Facebook a renunţat la acea echipă, concediind aproximativ 18 oameni, potrivit unor surse şi unui email remis de companie. Lucrurile nu au mers prea bine, iar la trei zile după această decizie, algoritmul a început deja să promoveze ştiri false. Una dintre acestea o viza Megyn Kelly, o jurnalistă din Statele Unite ale Americii, care era numită trădătoare ”pro-Clinton” şi despre care se spunea că ar fi fost concediată.

Cât despre situaţia cu controversata fotografie, un purtător de cuvânt al Facebook a spus că încearcă să păstreze un echilibru între permisiunea oferită oamenilor de a se exprima şi păstrarea unei experienţe sigure şi respectuoase în interiorul comunităţii globale. Acesta a mai spus şi că soluţiile nu pot fi mereu perfecte, dar că se încearcă o constantă îmbunătăţire a lor.

jurnal.md

0