9038

Scrisoarea de după gratii a lui Platon către Natalia Morari

scrisoare, platon
Veacestav Platon a transmis prin intermediul avocatei Ana Ursachi o scrisoare către jurnalista Natalia Morari, în care a scris ce avea de gând să spună în cadrul emisiunii Interpol de la TV7, care nu a avut loc din cauza că a fost arestat cu o zi înainte.

În cadrul Emisiunii Interpol din 8 septembrie 2016, avocata Ana Ursache a citit o scrisoare în care Veaceslav Platon a scris ce a dorit să spună în cadrul emisiunii, dar care nu a avut loc, fiindcă el a fost arestat de autoritățile ucrainene la solicitarea procurorilor din R. Moldova.

„La emisiunea Nataliei Morari am dorit să povestesc cum a avut loc furtul secolului și cum se luau deciziile, de cine și care erau schemele. Acest lucru l-am înțeles din informațiile pe care le primeam din diverse surse, inclusiv din cele publice. De asemeni, din comunicarea cu Shor, Plahotniuc și Iaralov, care povesteau anumite detalii, iar eu strângeam acest mozaic. Eu cunosc cum acționează și cum gândesc aceste persoane, mai ales că am fost martor la operațiunea de răscumpărare a 38,2% de acțiuni de la Victoriabank”, citează Ana Ursachi.

Ea susține că anume acesta este momentul când Plahotniuc întorcea banii investitorilor străini. „Nu din buzunarul său, dar din banii noștri de la Banca de Economii și de la BNM.”

Plahotniuc a dirijat în totalitate acest proces, fiindcă fără participarea BNM și a Centrului de Combatere a Corupției acest lucru nu ar fi avut loc. În plus, fără semnătura vicepremierului economiei Andrian Candu, nu putea fi vorba de nici o garanție din partea statului. Banca Națională în noiembrie 2014 oferea multă valută Băncii de Economii, Băncii Sociale și Victoriabank. Această din urmă a primit un credit interbancar de 1,8 miliarde de lei, cu toate că potrivit normativelor putea oferi doar 80 de milioane de lei. BNM trebuia să închidă ochii în privința acestui fapt. Drăguțanu a fost propus în funcția de Guvernator al BNM de însuși Plahotniuc, nu de Ghimpu. Eu la acel moment eram deputat, iar Plahotniuc m-a rugat atunci să votez pentru Drăguțanu. El îmi spunea că este băiat de-al nostru și va face tot ce ise va spune. 

Doream să povestesc cum Plahotniuc l-a folosit pe Shor și l-a făcut vinovat pe Filat, care nu înțelegea nimic, ca un prost. Shor este cel care răspunde pentru tot, iar Plahotniuc este principalul beneficiar”, a scris Veaceslav Platon în scrisoarea transmisă Anei Ursachi.

agora.md

0