Cum a ajuns un orăşel cu 2.800 de locuitori centrul de distribuţie a ţigărilor de contrabandă din toată Moldova
Potrivit poliţiştilor care au destructurat la începutul acestei săptămâni o reţea extinsă de contrabandă, în orăşelul gălăţean Bereşti se făcea redistribuirea angro a ţigărilor aduse ilegal, pe mai multe filiere de transport, din Republica Moldova.
Deşi pare foarte greu de crezut, micul oraş Bereşti, din judeţul Galaţi, s-a dovedit a fi un adevărat centru infracţional în ceea ce priveşte contrabanda cu ţigări la frontiera de est.
Acţiunea poliţiştilor de frontieră din mai multe judeţe, finalizată pe 30 august 2016 cu unsprezece percheziţii şi apoi cu audierea şi reţinerea unor membrii ai grupării infracţionale ce acţiona de la Iaşi până la Galaţi, vine pe fondul mai multor cazuri asemănătoare descoperite în ultimii ani.
De altfel, tot în zona Bereşti a fost capturată, acum cinci ani, cea mai mare cantitate de ţigări de contrabandă descoperit vreodată în România, respectiv aproape un miliard (!) de ţigarete, aduse în mai multe tranşe, pe apă sau pe şosea, de peste Prut.
În cazul de acum cinci ani, ca, de altfel, în alte patru cazuri ulterioare (prilej cu care s-au mai confiscat încă peste 800 de milioane de ţigarete, în satele limitrofe Bereştiului) a fost descoperită şi implicarea unor angajaţi de la Poliţia Rurală şi de la cea de frontieră, care fie erau parte a reţelei infracţionale, fie primiseră mită pentru „a închide ochii”.
Deocamdată, în dosarul de faţă, ajuns la faza percheziţiilor la sfârşitul lunii august, nu există (cel puţin oficial) indicii că ar fi implicaţi şi oameni ai legii, însă audierile de suspecţi şi de inculpaţi sunt de-abia la început.
11 percheziţii şi o surpriză
Marţi, 30 august 2016., poliţiştii de frontieră din cadrul structurilor Poliţiei de Frontieră de pe raza judeţelor Vaslui şi Iaşi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, au efectuat 11 percheziţii domiciliare (şapte în municipiul Bârlad, două în localitatea Berezeni, una în oraşul Bereşti şi una în municipiul Iaşi) pentru destructurarea unei reţele infracţionale care avea preocupări pe linia contrabandei cu produse din tutun.
Ţigări confiscate de la reţeaua de infractori FOTO Poliţia de Frontieră
Chiar dacă iniţial se bănuia că „centrul de operaţiuni” al reţelei de infractori s-ar fi aflat la Bârlad sau la Iaşi, nu mici a fost surpriza anchetatorilor să constate că, de fapt, zona de desfacere angro a mărfii de contrabandă era în mica localitate Bereşti din judeţul Galaţi.
Un oraş cu doar 2.800 de locuitori, fără industrie şi cu un şomaj înfiorător, fără nimic spectaculos (nu are nici măcar reţea de canalizare sau o amărâtă de benzinărie), dar cu locuitori având o apetenţă deosebită, după cum arătam, pentru comerţul cu mărfuri de contrabandă.
În fapt, investigarea activităţii infracţionale a membrilor reţelei s-a făcut în perioada februarie – august 2016, de către poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, cu sprijinul structurilor operative din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui.
Cu acest prilej, s-a aflat, inclusiv de la martori sub acoperire (care au cules informaţii din teren), că persoanele vizate erau implicate prin diferite forme de participaţie în colectarea, depozitarea şi revânzarea ţigaretelor de contrabandă, obţinând astfel, ilicit, beneficii financiare considerabile.
Astfel, doi dintre membrii reţelei derulau operaţiuni de colectare/achiziţionare a ţigărilor şi alţi cinci membri desfăşurau activităţi de recomercializare a ţigărilor de contrabandă, fără achitarea sumelor datorate bugetului consolidat al statului cu titlu de accize şi TVA, în sistem angro şi cu amănuntul, în zona pieţei agroalimentare din municipiul Bârlad, pe raza localităţii Berezeni, judeţul Vaslui şi, mai ales, pe raza oraşului Bereşti, judeţul Galaţi.
Atmosferă conspirativă şi comerţ cât să nu bată la ochi
„Pe timpul cercetărilor a rezultat faptul că membrii reţelei au dovedit atenţie autoprotectivă sporită, în sensul că de cele mai multe ori se deplasau cu autoturisme taxiI, depozitau ţigările la alte locaţii decât domiciliile lor, achiziţionau în perioade scurte de timp cantităţi relativ mici de ţigări provenite din contrabandă, activitatea de distribuţie pe piaţa neagră era extrem de rapidă, urmărind astfel obţinerea de profituri în timp scurt şi reducerea riscului de a fi depistaţi de organele judiciare”, menţionează poliţiştii într-o informare transmisă presei”.
În urma cercetărilor desfăşurate s-a conturat suspiciunea rezonabilă că în perioada februarie - august 2016, membrii grupării au preluat/deţinut/vândut cel puţin cantitatea de 36.000 pachete cu ţigări provenite din contrabandă.
Prada n-a fost chiar aşa de bogată pe cât se anticipa
Chiar dacă în urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor suma de 98.720 lei, 32.580 ţigarete de mărci diferite, de provenienţă R. Moldova şi duty-free, în valoare de 7.330 lei, 130 cutii articole pirotehnice, 10 telefoane, 10 SIM-uri şi alte obiecte/înscrisuri utile cauzei, prada nu a fost chiar aşa de bogată cum se spera, existând suspiciunea că nu a fost descoperite decât o parte dintre depozitele de marfă ale reţelei.
Deocamdată, poliţiştii de frontieră au pus în aplicare un număr de 23 mandate aducere la audieri, la sediul S.T.P.F.Vaslui, pentru continuarea cercetărilor, emise de către ofiţerul de poliţie judiciară care instrumentează cauza.
Şapte cetăţeni români sunt cercetaţi, in prezent, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă în formă continuată, trei dintre aceştia fiind reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.
„Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii arii infracţionale, urmând ca la finalizare să fie luate măsurile legale în consecinţă”, au precizat anchetatorii.
adevarul.ro