1422

Europenii, cei mai mari consumatori de vinuri moldovenești. Cum merg exporturile în 2016?

vinuri moldovenesti, export
Conform informațiilor oferite de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în perioada ianuarie – aprilie 2016, vinificatorii din Moldova au exportat 4 milioane decalitri de vin în valoare de peste 31 de milioane de dolari. Față de anul precedent, aceasta a crescut cu 11,5%.

Valoare totală a vinurilor exportate în UE a crescut cu 13%. Cele mai multe produse vinicole au fost livrate în țările UE: Polonia, Cehia, România, Slovacia, Letonia, Germania, Lituania, Estonia și Marea Britanie, dar și în Ucraina, Belarus, Kazahstan.

Conforma MAIA, în anul 2015 au fost exportate 11,4 milioane decalitri de vin în valoare de peste 97 milioane dolari. Din totalul exportat, în UE au fost livrate 2,8 milioane decalitri în valoare de peste 30 milioane de dolari. Comparativ cu 2014, în anul 2015 cantitatea de vin exportată a crescut cu 10,9%, în timp ce valoarea s-a diminuat cu 10,4%.

Totodată, din volumul total exportat, 33,6 milioane litri au fost vinuri îmbuteliate și 79,76 milioane litri au fost vinuri în vrac.

Începînd cu Serviciul rus pentru Protecția consumatorilor a interzis, din 10 septembrie 2013, importurile de vinuri din Republica Moldova, motivând o așa-zisă „calitate nesatisfăcătoare” a vinului. Doar UTA Găgăuzia și Transnistria a ajuns la un acord cu Rusia în privința exportului de vinuri.

Totuși, experții Oficiul Național al Viei și Vinului spun că produsele vinificatorilor din regiunea transnistreană și cea găgăuză sunt exportate și ele în cea mai mare parte în UE.

Solicitat de către reporterul nostru, serviciul de presă al Oficiului Național al Viei și Vinului, a comunicat că MAIA este în contact permanent cu autoritățile ruse de specialitate pentru a ajunge la un acord de eliminare a embargoului. La moment nu este cunoscută o perspectivă de eliminare a interdicțiilor la exportul de vinuri moldovenești.

curentul.md

0