3676

Așa-zisele autorități de la Tiraspol au găsit cine-i vinovat de dispariția miliardului

criza, miliard
O investigaţie derulată de aşa-zisele organe vamale de la Tiraspol scoate la iveală cine ar fi de fapt principalul vinovat de ratarea de către regiune a unor venituri de circa un miliard de dolari şi de transformarea ei în "gaură neagră".

Importator exclusiv

Autorii documentarului susţin că încă din anul 1997, grupul Sheriff a obţinut statutul juridic de importator unic special, care a fost menţinut până în anul 2012, când la putere a venit actualul lider de la Tiraspol Evgheni Şevciuk.

"Acest statut în oferea dreptul exclusiv la import fără taxe de alcool, ţigări, automobile, materiale de construcţie, carne şi produse din carne, carburanţi etc", susţine Iurii Ghervaziuk actualul şef al aşa-zisului comitet vamal din Transnistria, scrie mold-street.com.

Documentul „interzicea altor agenţi economici, cu excepţia Sherif să importe în regiune produse de tutungerie şi alcool etilic”.

Conform acestei anchete, doar în perioada 2006-2011, grupul Sheriff a importat mărfuri în valoare de 1,7 miliarde de dolari, dar a achitat taxe şi accize la bugetul local de 22,2 milioane de dolari.

"În această perioadă pe seama grupului Sheriff a revenit circa o treime din valoarea importurilor din regiune, inclusiv 90% din importul de produse alimentare, 100% din spirt şi ţigari, 98% din carne şi produse din carne. În cazul Sheriff mărfurile erau taxate cu doar 1,3% din valoare, în timp ce pentru alţi agenţi economici taxele ajungeau la 54% din valoare. Toate acestea îi permiteau grupului să obţină profituri fabuloase, în timp ce bugetul regiunii rata venituri uriaşe. Doar de la importul de carne nu au fost achitate taxe în valoare de 337 milioane de dolari", se arată în investigaţie.

Sheriff acuzat că a transformat Transnistria în "gaură neagră"

De asemenea în documentar se relatează că în perioada 2006-2011 volumul mărfurilor importate de holding depăşeşte considerabil normele medii de consum în regiune.

În anul 2006, fiecărui locuitor, inclusiv nou-născut, îi reveneau câte 9,2 litri de alcool etilic, în 2008 deja 16,9 litri, în 2011 – 24,7 litri importat de Sheriff. Aceeaşi situaţie se atesta şi la pulpele de pui. Spre exemplu, în 2006 fiecărui transnistrean îi reveneau câte 91 kilograme, inclusiv copiilor. "În acelaşi timp norma de consum este depăşită de trei ori”, constată vameşii.

La ţigări rezulta că în regiune se importat o cantitate enormă de ţiogări şi că orice fumator din regiune ar trebui să fumeze câte 150 de pachete pe lună, doză ce ar fi una mortală.

„Doar a 10-a parte din mărfurile introduse în regiune erau comercializate pe teritoriul Transnistriei. Restul mărfii era expediat în Moldova, Ucraina, Rusia, chiar şi în ţările Europei de Vest", susţine şeful Vămii d ela Tiraspol, Iurii Ghervaziuk.

Din aceste motive regiunea a ajuns să fie numită şi "gaură neagră".

Criza din Transnistria provocată chiar de regim

Potrivit anchetei, dacă Sheriff ar fi achitat toate taxele vamale, apoi regiunea ar fi avut suficiente resurse pentru a majora de două ori valoarea pensiilor plătite şi nu ar fi fost necesară solicitarea de ajutor umanitar de la Moscova.

Continuarea AICI.

1