5700

Evoluții neașteptate pentru cursul euro-dolar. Ce se va întâmpla cu leul în perioada 6 – 12 iunie

curs valutar, 6 iunie
Piața valutară din Republica Moldova nu a înregistrat săptămâna trecută oscilații bruște sau evoluții surprinzătoare, atât în cazul cursului euro-leu, cât și în ceea ce privește perechea valutară dolar-leu. Potrivit doctorului în economie, Sveatoslav Mihalache, în cazul ratei de schimb euro-leu au fost câteva încercări de a depăși nivelul de 22,1 lei, însă tentativele au fost nereușite.

Studiul care a dat peste cap așteptările privind piața valutară

Referitor la evoluțiile cursului euro-dolar, Sveatoslav Mihalache a precizat că la sfârșitul lunii trecute au fost făcute publice rezulatele sudiului privind piața muncii din SUA, iar informațiile prezentate nu au coincis cu așteptările participanților la piața valutară. Prin urmare, cursul euro-dolar a crescut brusc ca o reacție la faptul că cei care tranzacționează principalele valute de referință au avut așteptări privind majoarea ratei de refinanțare în iunie de către Rezerva Federală a SUA, decizie care ar putea fi luată în cadrul ședinței care va avea loc luna viitoare.

Cotele care avantajează vânzările de euro contra dolari

Sveatoslav Mihalache a explicat că nivelul de suport, de 1,112 de dolari pentru un euro, a rezistat în fața mai multor atacuri din partea celor care au efectuat operațiuni de vânzare a monedei unice europene, însă la sfârșitul săptămânii, după publicarea rezultatelor privind piața muncii din SUA, a demarat corecția raportului euro-dolar. Astfel, nivelurile de rezistență ale cursului euro-dolar vor fi de 1,137 de dolari pentru un euro, 1,142 de dolari și 1,15 dolari pentru un euro. „Recomandările mele sunt de a vinde rațional euro la nivelurile de rezistență menționate mai sus, cu fixarea profitului la o cotă nu mai mică de 1,132 de dolari”, a afirmat doctorul în economie.

Previziunile privind piața valutară internă

Totuși, piața valutară internă va înregistra practic aceleași valori despre care a vorbit săptămâna trecută Sveatoslav Mihalache. Astfel, în ceea ce ține de cursul dolar-leu, nivelul de suport va fi de 19,7 lei, șansele ca acest prag să fie trecut sunt minime și, prin urmare, expertul recomandă efectuarea operațiunilor de cumpărare a dolarului în situația în care cursul dolarului va coborî spre cotele de 19,75 sau 19,7 lei. Nivelurile de rezistență ale dolarului vor fi de 20,1 lei și unul  mai îndepărtat, de 20, 7 lei.

6 iunie, curs valutar
Cursul valutar favorabil pentru tranzacțiile de cumpărare a euro

Referitor la evoluția cursului de schimb al monedei unie europene în raport cu leul moldovenesc, expertul susține că, la fel ca în cazul cursului dolar-leu, nu vor fi înregistrate variații majore. Astfel, euro nu va fi tranzacționat cu mai puțin de 22,1 lei, iar nivelul maxim de rezistență va fi de 22,55 de lei. „Diminuarea ratei de schimb valutar spre cota de 22,1 lei reprezintă o oportunitate pentru participanții la această piață de a cumpăra euro”, a precizat Sveatoslav Mihalache.

curs valutar, 6 iunie

moldNova.md

0