Chirtoacă, despre inundarea Chișinăului și ploaia care a „înecat” echipajul SMURD
„Este oribil ceea ce s-a întamplat. O tragedie care m-a lăsat fără cuvinte. Uneori zici că e blestem să nu meargă bine lucrurile între cele două maluri ale Prutului”. Așa a comentat tragedia de ieri, primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. „Cei care au dorit să facă bine, să salveze încă o viață de om, după ce ani la rand și-au riscat viatț salvând vieți omenești, nu au avut cum să se salveze pe ei inșiși. Personal percep ceea ce s-a intamplat ca fiind o jetfa pe altarul Unirii, pe altarul reintregirii neamului românesc sau cel puțin a integrării europene a R. Moldova. La fel ca jertfa celor împușcați în ’40 la ocupație, a celor deportați în ’41 și ’49, a celor închiși in GULAG-ul sovietic, la fel ca jertfa Doinei si a lui Ion, a celor de la 7 aprilie 2009, a lui Victor Nour, tanarul omorat la Iași s.a.”, continuă edilul.
„Fără supărare, de multe ori am impresia că răutatea care a început sa prevaleze în ultima vreme, nu ne permite să deosebim adevăratele tragedii și probleme grave cu care ne confruntăm, de problemele de zi cu zi și alte lucruri care ne mai complica viața”, scrie Chirtoacă, care face trecerea la acuzațiile și nemulțumirile oamenilor legate de inundarea Chișinăului din ultimele zile, din cauza ploilor abundente.
„Zilele trecute nu a fost bine, s-au “înecat” câteva strazi și intersectii zilele trecute, dar si mai multe automobile. Da, ne-a deranjat, da, avem de suferit. Dar toata Europa e sub ape, zilnic sunt reportaje despre orase blocate si umplute la propriu de pietre si noroi din Germania, Franta. Schimbarile climatice isi fac mendrele (daca vrem sa intelegem care este una din cauzele principale si care apasa din ce in ce mai mult). Si la noi pe 31 seara a plouat in 2 ore cat pentru o luna. Este ca si cum ai incerca sa bei in doua ore cantitatea de apa pe care o bei in mod normal intr-o luna. Reuseste cineva? Ploua si in in continuare. Cine stie ce ne mai asteapta si in continuare, mai ales cu infrastrastructura insuficienta, veche si complet uzata pe care o avem. Evident ca ar fi fost bine sa nu se intample nici una nici alta. Insa, ambele situatii s-au intamplat din cauza naturii, din cauza schimbarilor acesteia la care a contribuit omul prin iresponsabilitate lui fata de planeta (acesta este insa un alt subiect). Insa chiar daca s-a intamplat din cauza naturii, diferenta consta insa faptul ca infrastructura, lucrurile, obiectele pot fi reparate, pot fi reconstruite, ceea ce s-a mai facut, se face si se va face si in viitor, pe cand vietile omenesti – NU. Nu pot fi nici recuperate, nici inlocuite, nimic”, a mai scris Chirtoacă, care a transmis „condoleanțe familiilor, rudelor și apropiatilor, tuturor Iesenilor si tuturor romanilor”.
zdg.md