649

Chirtoacă, despre inundarea Chișinăului și ploaia care a „înecat” echipajul SMURD

chirtoaca, ploaie
„Este ori­bil ceea ce s-a întam­plat. O tra­ge­die care m-a lăsat fără cuvinte. Une­ori zici că e bles­tem să nu meargă bine lucru­rile între cele două maluri ale Pru­tu­lui”. Așa a comen­tat tra­ge­dia de ieri, pri­ma­rul Capi­ta­lei, Dorin Chir­toacă. „Cei care au dorit să facă bine, să sal­veze încă o viață de om, după ce ani la rand și-au ris­cat viatț sal­vând vieți ome­nești, nu au avut cum să se sal­veze pe ei inșiși. Per­so­nal per­cep ceea ce s-a intam­plat ca fiind o jetfa pe alta­rul Uni­rii, pe alta­rul rein­tre­gi­rii nea­mu­lui româ­nesc sau cel puțin a inte­gră­rii euro­pene a R. Mol­dova. La fel ca jertfa celor împuș­cați în ’40 la ocu­pa­ție, a celor depor­tați în ’41 și ’49, a celor închiși in GULAG-ul sovi­e­tic, la fel ca jertfa Doi­nei si a lui Ion, a celor de la 7 apri­lie 2009, a lui Vic­tor Nour, tana­rul omo­rat la Iași s.a.”, con­ti­nuă edi­lul.

„Fără supă­rare, de multe ori am impre­sia că rău­ta­tea care a înce­put sa pre­va­leze în ultima vreme, nu ne per­mite să deo­se­bim ade­vă­ra­tele tra­ge­dii și pro­bleme grave cu care ne con­frun­tăm, de pro­ble­mele de zi cu zi și alte lucruri care ne mai com­plica viața”, scrie Chir­toacă, care face tre­ce­rea la acu­za­ți­ile și nemul­țu­mi­rile oame­ni­lor legate de inun­da­rea Chi­și­nă­u­lui din ulti­mele zile, din cauza plo­i­lor abu­n­dente.

„Zilele tre­cute nu a fost bine, s-au “îne­cat” câteva strazi și inter­sec­tii zilele tre­cute, dar si mai multe auto­mo­bile. Da, ne-a deran­jat, da, avem de sufe­rit. Dar toata Europa e sub ape, zil­nic sunt repor­taje des­pre orase blo­cate si umplute la pro­priu de pie­tre si noroi din Ger­ma­nia, Franta. Schim­ba­rile cli­ma­tice isi fac men­drele (daca vrem sa inte­le­gem care este una din cau­zele prin­ci­pale si care apasa din ce in ce mai mult). Si la noi pe 31 seara a plo­uat in 2 ore cat pen­tru o luna. Este ca si cum ai incerca sa bei in doua ore can­ti­ta­tea de apa pe care o bei in mod nor­mal intr-o luna. Reu­seste cineva? Ploua si in in con­ti­nu­are. Cine stie ce ne mai asteapta si in con­ti­nu­are, mai ales cu infras­tras­truc­tura insu­fi­cienta, veche si com­plet uzata pe care o avem. Evi­dent ca ar fi fost bine sa nu se intam­ple nici una nici alta. Insa, ambele situ­a­tii s-au intam­plat din cauza natu­rii, din cauza schim­ba­ri­lor aces­teia la care a con­tri­buit omul prin ires­pon­sa­bi­li­tate lui fata de pla­neta (acesta este insa un alt subiect). Insa chiar daca s-a intam­plat din cauza natu­rii, dife­renta con­sta insa fap­tul ca infras­truc­tura, lucru­rile, obiec­tele pot fi repa­rate, pot fi recon­stru­ite, ceea ce s-a mai facut, se face si se va face si in vii­tor, pe cand vie­tile ome­ne­sti – NU. Nu pot fi nici recu­pe­rate, nici inlo­cu­ite, nimic”, a mai scris Chir­toacă, care a trans­mis  „con­do­leanțe fami­li­i­lor, rude­lor și apro­pi­a­ti­lor, tutu­ror Iese­ni­lor si tutu­ror roma­ni­lor”.

zdg.md

0