930

Unde NU mai poți fuma după 31 mai

moldova, spatii publice
Fumatul va fi interzis în toate spațiile publice odată cu intrarea în vigoare la 31 mai a noilor prevederi din Legea cu privire la controlul tutunului, care prevede protecția împotriva expunerii la fumul de tutun.

Astfel, fumatul va fi interzis în toate spațiile publice deschise administrate de instituțiile medico-sanitare, instituțiile de învățământ, autoritățile publice centrale şi locale, inclusiv pe teritoriile aferente.

De la 31 mai în niciun local din Republica Moldova, public sau privat și de tip închis sau semiînchis, nu se va permite fumatul. Această practică nu va fi admisă nici în raza de 10 metri de la intrarea în spațiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, şi la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid şi de la locurile/instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise şi pentru locurile de muncă.

Fumatul va fi interzis și în parcurile de distracții şi pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, în piețe şi alte spații publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen, sub acoperișulstațiilor de transport public, în mijloacele de transport public şi în cele private în care se află minori. Centrul Național de Sănătate Publică va supraveghea implementarea legii și va putea aplica sancțiuni agenților economici care nu se vor conforma.

”A fost creată în cadrul Centrului Național de Sănătate Publică o nouă subdiviziune, secția privind controlul tutunului are va avea drept scop concentrarea acestor responsabilități în domeniul controlului tutunului. Urmează să lansăm un concurs pentru selectarea specialiștilor pentru a avea forțele necesare pentru a reacționa la cazurile  de neconformitate. Practica altor țări arată că aceste cazuri sunt cele mai frecvente în primele patru luni de la implementarea legii”, a declarat Șeful centrului Ion Șalaru.

Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică vor efectua controale și vizite inopinate la cele circa 5 mii de localuri înregistrate în Republica Moldova, a căror administratori vor fi inițial avertizați, după care se va trece la aplicarea sancțiunilor, inclusiv retragerea autorizației de funcționare.

Studiile realizate în 2015 arată că peste 85 la sută din populația Republicii Moldova susține implementarea prevederilor care interzic fumatul în locuri publice.

Aproape 30 la sută din populația Republicii Moldova fumează, potrivit Raportului European de Sănătate 2012. După numărul de fumători Republica Moldova se află pe locul patru, după Armenia, Belarus şi Ucraina. Cei mai mulți fumători sunt bărbați, aproape jumătate dintre aceștia fumează. Dintre femei 10 la sută sunt fumătoare.

O mare parte din fumători au vârste foarte fragede. 17 la sută din elevi sunt fumători, o cincime dintre care au început această activitate din clasa întâi. Potrivit unor rapoarte ale Ministerului Sănătății, anual în Republica Moldova se cheltuie peste 880 de milioane de lei pentru tratarea bolilor cauzate de consumul de tutun.

radiochisinau.md

0