758

Victoriabank va plăti peste un milion de lei familiei încasatorului ucis în 2014

victoriabank, plata
Magistraţii Curţii Suprem de Justiţie au decis că Victoriabank va trebui să plătească 1,2 milioane de lei familiei încasatorului ucis acum doi ani într-un atac armat în sectorul Râşcani al capitalei, notează mold-street.com.

Este vorba de o indemnizaţie unică de deces, de 1,047 milioane de lei, calculată potrivit Legii securităţii şi sănătăţii în muncă, şi 200.000 de lei prejudiciu moral.

Potrivit verdictului În rezultatul investigaţiilor, Inspectoratul teritorial de muncă Chişinău a calificat atacul armat din 30 mai 2014, de un grup de persoane mascate, cu aplicarea armelor de foc asupra automobilului specializat de încasare a Victoriabank şi lucrătorilor serviciului de încasare, „ca accident de muncă mortal”.

Totodată instanţa a susţinut că „argumentul recurentului precum că Banca în cazul dat nu poartă nici o vină în vătămarea sănătăţii salariatului cu decesul acestuia şi aceştea nu au obligaţia de a achita îndemnizaţia, este neîntemeiat, deoarece actele cauzei confirmă faptul că accidentul a avut loc în timpul şi în legătură cu îndeplinirea acţiunilor de serviciu, iar întreprinderea este obligată să achite îndemnizaţia unică de deces".

 Magistraţii au constatat că „banca nu a luat toate măsurile necesare de a asigura securitatea şi protecţia lucrătorului în timpul serviciului şi anume oră târzie, echipajul circula pe acelaş traseu/intinerar prestabilit, suma încasată era mare şi maşina nu era specială aşa cum prevede Procedura privind încasarea mijloacelor băneşti şi a altor valori în cadrul Victoriabank”.

„De asemenea salariatul nu a fost dotat cu vesta antiglonţ corespunzătoare. Or vesta antiglonţ cu care era echipat defunctul era de nivelul doi de apărare, care conform paşaportului tehnic al vestei şi a informaţiei de la Inspectoratul General de Poliţie, nu asigură apărarea contra gloanţelor cu miez din oţel de calibru 5.45x39 mm trase din pistoale-mitralieră de model AK-74”, se arată în verdictul instanţei.

Totodată echipajul de încasare era înarmat cu pistoale de model „Makarov” şi un pistol-mitralieră de model AK-74, neavînd la acest tip de armă şi o protecţie corespunzătoare.

Potrivit sursei, în seara zilei de 30 mai 2014, un încasator de la Victoriabank a murit, iar doi au fost răniţi după ce câţiva indivizi au tras zeci de focuri din automate Kalaşnikov în direcţia victimelor. Incidentul s-a întâmplat la Poșta Veche după ce cei trei au ridicat încasările de la filiala băncii din cadrul Metro.

Ulterior, cinci bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani au fost reţinuţi. Ei riscă detenţie pe viaţă.

unimedia.info

0