663

Moldova a învins apropiații lui Platon la Paris într-un dosar de jumătate de miliard

moldova, castig
Marți, 12 febru­a­rie, în ședința deli­be­ra­tivă, cere­rea depusă de Minis­te­rul Jus­ti­ției pe cazul Repu­blica Mol­dova ver­sus firma „Kom­stroy” (ex-Ener­goa­li­ans), a fost admisă de către Cur­tea de Apel din Paris (Franța), prin care a fost recu­nos­cută drept ile­gală sen­tința arbi­trală adop­tată pe 25 octom­brie 2013 și con­tes­tată de auto­ri­tă­țile din țara noas­tră.

Con­form hotă­rârii finale, s-a con­sta­tat că instanța de arbi­traj ad-hoc, con­vo­cată ante­rior în capi­tala fran­ceză, nu era în drept să adopte deci­zia în cauză, iar la solu­țio­na­rea liti­gi­u­lui s-au comis grave încăl­cări.

Ast­fel, după deci­zia Cur­ții de Apel din Paris, în urma acțiu­ni­lor pro­ce­su­ale între­prinse, vor fi deblo­cate inclu­siv con­tu­ri­lor între­prin­de­rii de stat „Mol­dATSA”, res­pon­sa­bilă de diri­ja­rea avi­oa­ne­lor ce sur­vo­lează spa­ţiul aerian al Mol­do­vei. De aproape un an, toţi banii pe care îi încasa com­pa­nia erau blo­caţi pe un cont spe­cial în Bel­gia, la cere­rea fir­mei „Kom­stroy” din Ucraina, suc­ce­soa­rea de drept a „Ener­goa­li­ans”.

Amin­tim că, pro­ce­sele judi­ci­are au avut o durată exce­sivă, fiind declan­șare în 2010, de către com­pa­nia ucrai­ne­ană „Ener­goa­li­ans” con­tra Repu­bli­cii Mol­dova. Buge­tul ţării era ame­nin­țat să piardă apro­xi­ma­tiv 593 mili­oane lei, bani pre­tinși pen­tru inves­ti­ți­ile efec­tu­ate, pro­cen­tele la aces­tea, cât și 540 mii de dolari – chel­tu­ieli pen­tru ser­vi­ci­ile de avo­cați și ono­ra­rii pen­tru instanța de arbi­traj. Sumele invo­cate nu vor mai fi achi­tate recla­man­tu­lui de către sta­tul nos­tru.

ZdG men­țio­nează că firma „Kom­stroy”, cu care s-a jude­cat R. Mol­dova îi are în cali­tate de fon­da­tori pe Dmi­tri Sar­na­ţki şi firma ucrai­ne­ană „Avto­sila”. Sar­na­ţchi a fost, la rându-i, par­te­ner de afa­ceri cu ucrai­nea­nul Vitali Pod­vi­şe­v­s­kii la com­pa­nia Transbud. Tot Pod­vi­şe­v­s­kii deţine, în acte, 50% din SRL „Avto­sila”, doar că din Rusia, dar şi coo­pe­ra­tiva „Evans” din Ucraina, care are ace­laşi număr de tele­fon cu cel al fir­mei „Jet Busi­ness Limi­ted”, com­pa­nie din Ucraina, fon­dată de Vea­ce­slav Pla­ton. Ace­laşi număr de tele­fon este uti­li­zat şi într-un anunţ pla­sat pe site-urile ucrai­nene de spe­cia­li­tate, prin care se vinde un auto­mo­bil de lux, Land Rover, cu aproape 50 mii de euro. Vitali Pod­vi­şe­v­s­kii este şi unul din­tre acţio­na­rii ucrai­neni ai Mol­dind­con­bank, insti­tu­ţie finan­ci­ară din R. Mol­dova, cu 4,33%, fiind par­te­ner cu ace­laşi Pla­ton.

La un moment dat, în acest liti­giu, auto­ri­tă­țile R. Mol­dova au fost apă­rate și de Mikha­ylo Gon­ci­a­ruk, un avo­cat ucrai­nean care a fost șef la com­pa­nia ASITO, afi­li­ată și ea lui Vea­ce­slav Pla­ton. Acesta a negat însă în repe­tate rân­duri legă­tu­rile cu fir­mele și per­soa­nele impli­cat în pro­ces, deși a recu­nos­cut că-l cunoaște pe Vita­lii Pod­vi­şe­v­s­kii. „Îl cunosc, dar foarte puţin. Doar ne-am salu­tat de câteva ori”, declara Pla­ton, pen­tru ZdG.

zdg.md

0