Un investitor american cere despăgubiri de milioane de la Republica Moldova
Pe 21 martie 2016 la Centrul Internațional pentru Soluționarea Deferendelor legate de Investiții (ICSID) al Băncii Mondiale a fost înregistrată acțiunea înaintată de Zbigniew Piotr Grot, Grot Cimarron LLC, Laguardia USA LLC, and ÎCS Laguardia SRL către Republica Moldova, scrie mold-street.com
Din informaţia de pe pagina ICSID nu este clar care este valoarea prejudiciilor cerute de omul de afaceri american de origine poloneză Zbigniew Piotr Grot şi companiile afiliate. Potrivit unor surse ar fi vorba de circa 10 milioane de dolari.
Că procesul este unul serios arată şi operativitatea cu care Ministerul Justiţiei de la Chişinău a anunţat concursul de selectarea unui cabinet/birou asociat de avocaţi, inclusiv avocaţi străini/companii de avocaţi străine, pentru reprezentarea intereselor Republicii Moldova în acest caz.
Ministerul Justiţiei descrie pe scurt şi esenţa cazului în care un investitor american a fost tras pe sfoară de afacerişti locali în parteneriat cu autoritatile locale din raionul Floreşti.
„În anul 2010 ÎCS „Laguardia" SRL a încheiat mai multe contracte de arendă a terenurilor agricole pe o perioadă de trei ani cu proprietarii de terenuri din comunele Vărvăreuca, Roşietici şi Coşerniţa raionul Floreşti. În luna februarie 2011 reprezentantul ICS "Laguardia" SRL a depus contractele spre înregistrare la primăriile din localitate.
Conform acestor contracte ICS „Laguardia” SRL s-a obligat faţă de proprietarii acestor terenuri agricole să întreprindă toate măsurile tehnologice de prelucrare a terenurilor agricole. În luna martie 2011 pe motiv că ÎCS „Laguardia” SRL nu a respectat obligaţiile contractuale, proprietarii de terenuri agricole au depus la primăriile din localitate şi în adresa ÎCS „Laguardia” SRL notificări de reziliere a contractelor în cauză. ÎCS "Laguardia" SRL nu a reacţionat la aceste notificări.
Potrivit sursei, primarii comunilor Coşerniţa şi Vărvăreuca din raionul Floreşti au emis dispoziţiile nr. 1-A din 20 februarie 2011 şi nr. 2 din 10 martie 2011 prin care au revocat înregistrarea contractelor respective depuse de ÎCS „Laguardia” SRL. Totodată, la începutul anului 2011 la primăriile comunelor vizate au fost înregistrate alte contracte de arendă cu privire la aceleaşi terenuri agricole încheiate deja de SC „Bio-Alianta” SRL cu proprietarii de terenuri din aceste comune.
ICS „Laguardia” SRL susţine că prin emiterea dispoziţilor respective şi înregistrarea contractelor de arendă încheiate de SC „Bio-Alianta” SRL cu proprietarii de terenuri agricole, primarii comunelor Coşerniţa şi Vărvăreuca din raionul Floreşti au lipsit ÎCS „Laguardia” SRL de drepturile prevăzute de contractele de arendă şi astfel i-au adus un prejudiciu semnificativ companiei".
Investitorul a încercat să îşi facă dreptate în instanţele din Moldova dar fără succes. A sesizat şi Consiliul Superor al Magistraturii.
Centrul de arbitraj ICSID afiliat Băncii Mondiale a fost înfiinţat pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi investitori străini. La această instanţă pot apela investitorii care se consideră nedreptăţiţi în ţări unde există un tratat bilateral de protecţie a investiţiilor străine.
Ca să ajungă la ICSID, investitorii trebuie să aibă un caz solid şi minimum sute de mii de dolari pentru avocaţi.
unimedia.info