699

Pentru a acoperi „jaful secolului”, cetățenii vor achita câte un miliard de lei timp de 25 de ani

miliard furat, banca
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a semnat cu Ministerul Finanţelor un Memorandum prin care urmează să fie emise obligaţiuni de stat pentru a rambursa creditele urgente de 13,5 miliarde de lei acordate "Băncii de Economii", "Unibank" şi "Băncii Sociale", potrivit mold-street.md.

Totodată, gajul depus ca asigurare a rambursării creditelor acordate celor trei bănci constituie doar 26 milioane de lei, conform datelor pentru 31 decembrie 2015.

Bancherii nu sunt interesați de aceste obligațiuni

„Conform condiţiilor Memorandumului, valorile mobiliare vor fi emise de către Ministerul Finanţelor la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii şi livrate Băncii Naţionale la data de 1 aprilie 2016, sau la o altă dată convenită de părţi.

Obligaţiunile vor fi emise în volumul creditelor de urgenţă restante, cu rata efectivă a dobânzii de 5%", se precizează în raportul de audit.

Potrivit surselor publicației mold-street.md, la o zi după semnarea Memorandumului, ministrul Finanțelor a convocat într-o ședință informală toți șefii băncilor din Moldova, unde a prezentat prevederile documentului, precum și faptul că durata de rambursare va fi de 20-25 de ani, iar rata dobânzii de 5%. Bancherii au fost invitați să participe la cumpărarea hârtiilor de valoare emise de Guvern.

Mai mulţi experți intervievați susţin, că este puțin probabil ca vreo bancă să fie interesată de aceste hârtii de valoare, la rate atât de mici și pe un termen foarte lung.

Aproape un miliard timp de 25 de ani

Dacă ar fi să abordăm această emisie ca un credit clasic pe un termen de 25 de ani cu o dobândă de 5%, fără alte comisioane, atunci din bugetul de stat ar trebui să fie acordate anual 678 milioane de lei doar pentru dobânzi. În cazul când această emisie ar fi răscumpărată în părți egale pe toată perioada, atunci ar mai fi nevoie de încă circa 273 de milioane. Astfel, din buget s-ar cheltui anual 951 milioane de lei, iar soldul total va ajunge la 23,79 miliarde de lei.

Anterior din "Banca de Economii", "Unibank" şi "Banca Socială" au fost delapidate miliarde de lei prin diverse scheme cu implicarea companiilor offshore.

Implicarea crucială a lui Ilan Shor

Potrivit datelor companiei Kroll, în perioada mai-noiembrie 2014 creditele acordate persoanelor afiliate de către cele trei bănci din Republica Moldova au crescut de peste două ori și au atins volumul de 13 miliarde de lei conform situaţiei din data de 24 noiembrie 2014.

Prima etapă a investigației în curs a confirmat concluziile inițiale raportate la finalizarea investigației preliminare anterioare și a dezvăluit dovezi clare cu privire la implicarea crucială a lui Ilan Shor, precum și a companiilor și persoanelor asociate cu el (împreună: ”Grupul Shor”) în frauda dată. În special, informația colectată și analizată de Kroll a confirmat că Grupul Shor a avut tangență cu achiziționarea acțiunilor celor trei bănci din Republica Moldova în anii 2012-2014, a controlat direct deciziile importante ale celor trei bănci, inclusiv deciziile cu privire la acordarea ”creditelor” în favoarea companiilor interconectate, fără vreo intenție de returnare din partea acestora, a creat o rețea de companii prin care fondurile obținute prin fraudă au fost sustrase și spălate, și a obținut o parte semnificativă din fondurile furate.

cuvintul.md

0