Țara în care pensionarii fură din magazine pentru a ajunge la închisoare
Sistemul penitenciar al Japoniei este în prag de criză din cauza factorilor demografici, cât şi a unui nou soi de delincvenţi: pensionarii recidivişti.
Iar aceştia fac tot posibilul pentru a fi închişi, scrie Money.ro.
Datele relevă că aproximativ 35% din delictele de furt din magazine sunt comise de japonezi cu vârste de peste 60 de ani. Pe acelaşi segment de vârstă, 40% din delincvenţii recidivişti au comis acelaşi delict de peste şase ori. Există motive solide, concluzionează un raport, să se presupună că în special valul de furturi din magazine reprezintă o încercare a celor acuzaţi să ajungă în închisoare, o instituţie care oferă mâncare, cazare şi servicii medicale gratuite.
Motivele recidivismului sunt foarte solide. Chiar şi cu o dietă frugală şi cazare ieftină, un pensionar japonez cu economii minime se confruntă cu costuri de trai cu 25% mai mari decât pensia de stat de bază de 780.000 de yeni (6.900 de dolari) pe an, relevă un studiu realizat de Michael Newman de la compania de cercetare Custom Products Research.
Valul de delicte comise de japonezii în vârstă este în creştere, iar analiştii remarcă faptul că sistemul penitenciar din Japonia, nou extins şi cu o rată de ocupare de aproximativ 70%, se pregăteşte pentru decenii de creşteri. În perioada 1991-2013, ultimul an pentru care Ministerul Justiţiei publică date, numărul celor în vârstă aflaţi în detenţie pentru comiterea aceluiaşi delict a crescut cu 460%.
“Situaţia socială din Japonia îi forţează pe cei în vârstă să comită delicte. Raportul celor care beneficiază de asistenţă publică se situează la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul războiului. Aproximativ 40% din japonezii în vârstă trăiesc singuri. Este un cerc vicios. Aceştia părăsesc închisoarea, nu au bani sau familie şi se apucă imediat de delicte”, arată Akio Doteuchi, cercetător la NLI Research Institute din Tokio.
radiochisinau.md