958

Vladimir Putin, introdus pe o listă de sancțiuni de către europarlamentari

putin, parlament
Președintele Rusiei Vladimir Putin, alături de alți 27 de oficiali ruși, a fost inclus pe o listă de sancțiuni semnată de 57 de europarlamentari, remisă în adresa Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Federica Mogherini.

Lista a fost publicată de către eurodeputatul polonez Jacek Saryusz-Wolski și îi cuprinde, pe lângă Putin, pe șeful FSB Alexandr Bortnikov, președintele delegație ruse la APCE Alexei Pușkov, procurori, judecători și alte părți implicate în procesul împotriva Nadiei Savcenko, pilot ucrainean care riscă 23 de ani de închisoare, după ce a fost acuzată de uciderea a doi ziariști ruși, în timpul confruntărilor armate din estul separatist prorus al Ucrainei.

Vladimir Putin apare chiar primul în documentul denumit „lista Savcenko”, fiind prezentat ca „președintele unui stat cu un regim autoritar”.

„Toată puterea în țară este concentrată în mâinile lui Vladimir Putin. El este direct responsabil pentru decizia politică de a o deține pe Nadia Savcenko, în ciuda apelurilor comunității internaționale”, se arată în document.

Dacă acest document va fi adoptat, Putin și ceilalți oficiali vor avea interdicție de a mai intra în Uniunea Europeană, activele lor vor fi înghețate și nu vor mai beneficia de imunitate.

Considerată eroină națională în Ucraina, Nadia Savcenko neagă că ar fi implicată în uciderea celor doi jurnaliști ruși și îi acuză pe separatiștii proruși din estul Ucrainei că au capturat-o pe teritoriul ucrainean și au predat-o apoi autorităților ruse.

Ea a fost aleasă și în calitate de deputat în Rada Ucrainei în cadrul ultimelor alegeri legislative. Până în prezent, numeroși lideri politici, printre care și vicepreședintele american Joe Biden, au făcut apeluri pentru eliberarea sa.

politics.md

0