1392

Colegul lui Dorin Drăguţanu, înaintat la funcţia de Guvernator al BNM

dragutanu, bnm
Ser­giu Cio­clea a fost îna­in­tat la şefia BNM de către Comi­sia de selec­tare a can­di­da­tu­lui la fun­cţia de guver­na­tor. Acesta are 42 de ani. În ulti­mii 20 de ani, şi-a făcut stu­di­ile şi a mun­cit în Franţa. Este eco­no­mist, spe­cia­li­zat în Pieţele Emer­gente, în spe­cial din Europa cen­trală şi de est, Rusia, CSI şi Tur­cia. Este expert în fuziuni şi achi­zi­ţii, reor­ga­ni­zări, ges­tio­na­rea şi admi­nis­tra­rea acti­ve­lor, capi­tal de risc, cer­ce­tări eco­no­mice și pieţe de capi­tal.  Ser­giu Cio­clea deţine cetă­ţe­nie tri­plă şi vor­beşte flu­ent în engleză, rusă şi fran­ceză. Potri­vit mai mul­tor surse, acesta a fost coleg de clasă cu guver­na­to­rul demi­sio­nar Dorin Dră­gu­ţanu.

Coleg cu Drăguţanu şi studii la Paris

Ser­giu Cio­clea s-a năs­cut în Chi­şi­nău, la 12 sep­tem­brie 1974. Şi-a făcut stu­di­ile la Liceul Teo­re­tic român-francez „Ghe­or­ghe Asachi”, insti­tu­ţie pe care a absolvit-o în 1991 cu meda­lie de argint. Mai multe surse afirmă că acesta a fost coleg de clasă cu Dorin Dră­gu­ţanu. În anii 1991-1994, a stu­diat la Facul­ta­tea Rela­ţii Eco­no­mice Inter­na­ţio­nale a Aca­de­miei de Stu­dii Eco­no­mice din Chi­şi­nău. Moment mai puţin clar, în con­tex­tul în care în acea peri­oadă stu­di­ile de licenţă la insti­tu­ţie erau de cinci ani. Cio­clea şi-a luat mas­te­ra­tul în şti­inţe eco­no­mice la Uni­ver­si­ta­tea Pantheon-Assas din Paris. La ace­eaşi insi­tu­ţie a absol­vit, cu diplomă de dis­tin­cţie, stu­di­ile post-universitare în dome­niul Eco­no­mie inter­na­ţio­nală şi dezvol­tare.

Ser­giu Cio­clea şi-a înce­put cariera în cali­tate de eco­no­mist în Depar­ta­men­tul cer­ce­tări eco­no­mice de la BNP Pari­bas (Paris), fiind res­pon­sa­bil de ana­li­zele ce ţin de ris­cul de ţară pen­tru Europa Cen­trală şi de Est, Rusia, sta­tele CSI şi Tur­cia. În 1998, a acti­vat la Lon­dra în cali­tate ana­list de obli­ga­ţiuni, res­pon­sa­bil de Europa cen­trala şi de est, Divi­zia Pieţe Emer­gente, Depar­ta­men­tul Burse de valori cu venit fix. În 2000-2007, a ocu­pat fun­cţi­ile de aso­ciat, direc­tor adjunct şi direc­tor al Divi­ziei Europa cen­trală şi de est a Depar­ta­men­tu­lui de Finanţe Cor­po­ra­tive, BNP Pari­bas (Paris). În această fun­cţie, a par­ti­ci­pat la pri­va­ti­za­rea nume­roa­se­lor com­pa­nii de stat şi bănci din Româ­nia, Bul­ga­ria, Slo­va­cia, Ser­bia, Litu­a­nia ş.a. De ase­me­nea, a con­tri­buit la achi­zi­ţio­na­rea de către Gaz de France a Com­pa­niei Dis­tri­gaz Sud, Româ­nia. În 2008-2015, a acti­vat în cali­tate de Direc­tor Gerant, şef al Depar­ta­men­tu­lui Finanţe Cor­po­ra­tive, în cadrul BNP Pari­bas, fili­ala din Moscova. Este mem­bru al comi­te­tu­lui de con­du­cere al BNP Paris­bas ZAO. A publi­cat mai multe arti­cole în rusă, engleză şi franzeză, refe­ri­toare la pro­ble­mele eco­no­mice din Polo­nia, Tur­cia, Rusia şi Europa de Est.

De 20 de ani, Ser­giu Cio­clea locu­ieşte în Franţa. Acesta deţine un apar­ta­ment de 75 m² pe str. Mitro­po­li­tul Dosoftei din Chi­şi­nău, pe care l-a achi­zi­ţio­nat în 2009. Tot atunci, potri­vit date­lor din Moni­to­rul Ofi­cial al Româ­niei, Cio­clea a indi­cat drept domi­ci­liu un apar­ta­ment de pe str. Albi­şoara, care nu este înscris pe numele său.

Comisia a ales 1 din 9

Comi­sia pen­tru selec­ta­rea can­di­da­tu­lui la fun­cţia de Guver­na­tor a audiat nouă pre­ten­denţi. După etapa de exa­mi­nare a dosa­re­lor şi cea a inter­viu­ri­lor, cel mai mare punc­taj l-a acu­mu­lat Ser­giu Cio­clea, 903 din 1000 de puncte. Spea­ke­rul Andrian Candu a menţio­nat că, în scurt timp, va dis­cuta cu Ser­giu Cio­clea pen­tru a demara pro­ce­du­rile ofi­ci­ale. Ulte­rior, can­di­da­tura aces­tuia va fi pre­zen­tată pen­tru apro­bare Par­la­men­tu­lui. Pen­tru a accede la fun­cţia de şef al BNM, Ser­giu Cio­clea tre­buie să obţină votul a 51 de depu­taţi.

„Comi­sia a sta­bi­lit că pri­mul can­di­dat inclus în listă pen­tru fun­cţia de guver­na­tor este Ser­giu Cio­clea. A acu­mu­lat 903 puncte şi s-a remar­cat prin viziuni foarte clare, ceea ce înseamnă expe­rienţă în dome­niul financiar-bancar.”, a decla­rat şeful Comi­siei de con­curs, Şte­fan Cre­angă.

„Vom face abso­lut tot trans­pa­rent şi veţi şti tot ceea ce se întâm­plă. Ast­fel de exer­ci­ţii care într-un fel sunt o pre­mieră pen­tru R. Mol­dova sunt bine­ve­nite şi sunt de încu­ra­jat să se petreacă pen­tru cele mai impor­tante fun­cţii, încât, într-adevăr să fie selec­tate cele mai bune per­soane”, a pre­ci­zat şeful Legi­sla­ti­vu­lui, Andrian Candu.

Dacă publicul aşteaptă ca guvernatorul să întoarcă miliardul, va fi decepţionat

După proba inter­vi­u­lui, Ser­giu Cio­clea a decla­rat că BNM, la acest moment, are nevoie de legi­ti­mi­tate, res­pon­sa­bi­li­tate şi reforme. De ase­me­nea, Cio­clea a menţio­nat că exer­ci­ta­rea fun­cţiei de supra­ve­ghere tre­buie opti­mi­zată. El s-a ară­tat scep­tic asu­pra capa­ci­tă­ţii de a res­ti­tui mili­ar­dul furat, dar a suge­rat că inves­ti­ga­ţi­ile tre­buie să se focu­seze pe meto­dele prin care au fost sus­traşi banii, nu doar pe locul unde au fost trans­fe­raţi.

El a spus că a fost încu­ra­jat de pri­e­teni să aplice la con­curs, dar înţe­lege cât de „com­pli­cată e situ­a­ţia mone­tară, eco­no­mică şi poli­tică”. Cio­clea a sub­li­niat că doreşte să rea­li­zeze un lucru bun pen­tru R. Mol­dova, chiar dacă, din 1994, este sta­bi­lit în Franţa. „Aş fi vrut să fac un lucru bun, asta valo­rează foarte mult într-o carieră de ban­cher”.

„Sunt scep­tic faţă de capa­ci­ta­tea de a recu­pera toţi banii şi, cu cât tim­pul trece, cu atât e mai greu, sunt o pică­tură de apă într-un ocean finan­ciar. Este impor­tant ca ancheta să se focu­seze, nu unde au ple­cat banii, dar de unde au ple­cat. Ţine de iden­ti­fi­cat res­pon­sa­bi­lii, felul în care au orga­ni­zat fra­uda, felul în care au dat şi au dire­cţio­nat miş­că­rile de bani, acolo vor fi găsiţi. Sper la o coo­pe­rare inter­na­ţio­nală între auto­ri­tă­ţile noas­tre şi auto­ri­tă­ţile în juris­di­cţia cărora aceşti bani au ajuns. Rea­li­ta­tea sis­te­mu­lui ban­car este că există foarte multe infor­ma­ţii înre­gis­trate undeva, dar acest lucru cere timp, cere deci­zii judi­ci­are, cere nume­roase pre­ro­ga­tive. O parte de bani va fi greu de găsit, pen­tru că sis­te­mul e opac. Acum, dacă publi­cul aşteaptă ca noul guver­na­tor să aducă mili­ar­dul, pro­ba­bil va fi foarte dece­pţio­nat”, a menţio­nat Cio­clea.

Recomandări de la FMI şi BERD

Ser­giu Cio­clea a afir­mat că sala­ra­iul guver­na­to­ru­lui BNM este unul des­tul de mare, com­pa­ra­tiv cu sala­ri­ile din R. Mol­dova, dar, des­tul de mic, rapor­tat la nivel inter­na­ţio­nal.

„Sper că, în BNM, anga­ja­ţii au sala­rii bune ca să nu fie ten­taţi. Una din­tre regu­lile inde­pen­denţei este ca per­soana să fie inde­pen­dentă finan­ciar. Toată lumea spune că avem coru­pţie, dar moti­vul coru­pţiei în R. Mol­dova e că aici poţi cum­păra pe fie­care foarte ieftin. Poate pro­voc o neînţe­le­gere, dar con­si­der că depu­ta­ţii sunt rău plătiţi. Tre­buie să fie bine plătiţi, pen­tru ca ţara să fie sigură că aceşti oameni nu au alte inte­rese”, susţine Ser­giu Cio­clea.

Prin­tre cei care îl reco­mandă pe Cio­clea la fun­cţia de guver­na­tor se numără per­so­na­li­tăţi impor­tante din sis­te­mul financiar-bancar. Este vorba de fos­tul şef al FMI, Jacques de Laro­si­ere, şi fos­tul şef de la BERD, Jean Lemi­erre. CV-ul lui Ser­giu Cio­clea este însoţit şi de reco­man­da­rea şefu­lui de depar­ta­ment al băn­cii fran­ceze „Pari­bas”, Thi­erry Olive, şi de cea a repre­zen­tanţi­lor Gru­pu­lui „Soci­ete Gene­rale”, Herve Hascoet şi Oli­vier de Boy­s­son.

zdg.md

0