838

Patru candidaţi la şefia BNM. Cine sunt şi ce experienţă au

candidati, bem
Până astăzi, 22 februarie – ultima zi pentru depunerea dosarelor la concursul de selectare a Guvernatorului Băncii Naţionale – în cursă s-au înscris patru candidaţi. Este vorba despre Roman Cernîşev, Vadim Brînzan, Sergiu Cioclea şi Serghei Melnik, potrivit informaţiei publicate pe site-ul Parlamentului.

Primul care a depus actele a fost Roman Cernîşev (vezi CV), cetăţean al Moldovei şi Israelului. În CV-ul publicat pe site-ul Parlamentului se arată că Cernîşev are 42 de ani, s-a născut în Moldova, iar în anul 1995 s-a mutat în Israel. Acesta a absolvit Universitatea de Stat pentru Turism din Soci, Rusia, la specialitatea Economie. Mai apoi a făcut studii de masterat la Universitatea David Ben-Gurion din Israel, la programul MBA-Finanţe.

Cernîşev a lucrat ca dealer pe piaţa valutară, vânzător de valori mobiliare, manager de portofoliu la o bancă israeliană. Începând cu anul 2006, el este director şi proprietar al companiei israeliene de investiţii Niki R. Investments. În octombrie 2015 a devenit preşedinte al consiliului Societăţii profesioniştilor în investiţii din Israel (ISIP). El cunoaşte bine limbile ebraică, rusă şi engleză, iar satisfăcător – limbile franceză şi română.

Al doilea aspirant la şefia BNM, Vadim Brînzan (vezi CV), are 45 de ani şi a studiat la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Fizică şi Universitatea Harvard din Boston, specialitatea Finanțe (masterat). El a activat în cadrul mai multor companii din Marea Britanie și SUA, printre acestea numărându-se întreprinderea de servicii financiare globale Merrill Lynch, banca de investiţii Goldman Sachs şi cea mai mare companie de servicii de consultanță și audit din lume PriceWaterhouseCoopers. În 2014 el a fondat Logos Advisors LLc, companie de investiţii cu capital privat. Brînzan cunoaşte limbile română, engleză şi rusă.

Sergiu Cioclea (vezi CV) are 42 de ani şi deţine cetăţenie triplă: R. Moldova, franceză, română. În CV-ul candidatului se specifică diplomele de master şi de studii post-universitare la Universitatea Pantheon-Assas din Paris şi experienţa de peste 17 ani în sectorul financiar-bancar. Acesta a activat, în perioada 2000-2015 în cadrul băncii BNP PARIBAS ZAO, mai întâi în Paris, iar apoi la Moscova. Pretendentul cunoaşte patru limbi: româna, engleza, franceza şi rusa.

Cel de-al patrulea pretendent, Serghei Melnik (vezi CV), a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, iar ulterior a făcut studii de masterat în economie la Universitatea din Florida Centrală. Melnik este în prezent preşedinte al Corporaţiei Wolf Blitz, companie de consultanţă corporativă. Anterior a fost vicepreşedinte, director al subdiviziunii de Operaţiuni din SUA  în cadrul UNR Holding Inc. şi şef Operaţiuni, Membru al Consiliului în cadrul Asconi Corporation Inc., Winter Park, Florida, SUA. Vorbeşte fluent patru limbi: rusa, româna, engleza şi spaniola.

Aceasta este al doilea concurs pentru selectarea Guvernatorului BNM. După primul concurs, comisia specială nu a ales niciun candidat pe care să-l propună preşedintelui Parlamentului, din cauza că niciunul nu ar fi întrunit criteriile necesare. Atunci au fost acceptate dosarele a opt pretendenţi, printre care ex-ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa şi preşedintele Ligii Bancherilor, Dumitru Ursu.

Dorin Drăguţanu şi-a anunţat demisia pe 21 septembrie 2015, invocând presiuni politice şi atacuri murdare la adresa băncii centrale. Deşi nu şi-a retras cererea de demisie, în cadrul ultimei conferinţe privind prognoza inflaţiei, Drăguţanu a spus că rămâne în continuare în funcţie, cu împuterniciri depline „pentru a asigura buna gestionare a băncii” şi că „ar fi iraţional şi ilogic să lăsăm banca fără management în circumstanţele actuale”.

eco.md

0