4432

Cum s-au îmbogățit câțiva oameni ai legii din R. Moldova cu sute de mii de lei într-un an

perchezitii, coruptie interna
După ce, Procuratura Anticorupţie şi ofiţerii Serviciului protecţie internă şi anticorupţie (SPIA) al MAI au efectuat percheziţii la Centrul Unic de Monitorizare şi Coordonare (CUMC) al Inspectoratului Naţional de Patrulare în cadrul a două cauze penale, iniţiate pe faptul coruperii pasive şi abuzului de serviciu, oamenii legii oferă detalii.

Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne au fost publicate imagini video care scot la iveală acțiunile unor angajați de la Centrul Unic de Monitorizare şi Coordonare, în urma cărora ar fi adus un prejudiciu de circa 40 de milioane de lei bugetului de stat.

Potrivit MAI, angajații CUMC pretindeau, acceptau şi primeau bunuri și bani pentru ei, dar şi pentru alte persoane publice, iar în schimbul acestora modificau sau radiau datele despre contravenţii şi contravenienţi din baza de date „Registrul de evidenţă a cauzelor contravenţionale a persoanelor care le-au săvârşit şi punctelor de penalizare”.

Schemele de fraudare ar fi funcționat pe parcursul anului trecut.

„Aceștia urmăreau scopul obţinerii beneficiilor materiale ce nu li se cuvin, manifestate prin muşamalizarea încălcărilor din domeniul traficului rutier, fixate de camerele de supraveghere din mun. Chişinău şi raioanele Republicii Moldova, cât şi cele fixate de către inspectorii de patrulare din cadrul INP al IGP (ex: „depăşirea vitezei”, „parcarea neregulamentară” etc.). Astfel, erau excluse informaţiile cu privire la vinovăţia persoanei sau erau înlocuite printr-o încălcare mai blândă, care prevedea o amendă mult mai mică decât cea iniţial aplicată, sau inițiate procese contravenționale, fiind introduse datele unor persoane care nici nu dețin permis de conducere. Drept consecinţă, amenzile fixate nu erau achitate de contravenienţi sau erau achitate diminuat, fapt ce a prejudiciat bugetul de stat în proporţii deosebit de mari”, se arată în comunicatul MAI.

Totodată, unii angajați ai CUMC ar fi primit circa 230 de mii de lei pentru radierea punctelor de penalizare pe numele șoferilor, fiecare punct radiat fiind taxat cu 100-150 de lei.

Oamenii legii anunță că acum vor fi verificate și persoanele care au fost absolvite de răspundere, după ce au comis accidente rutiere soldate cu urmări grave sau deces.

Acum, o parte din angajații implicați au fost identificați și sunt cercetați penal.

ziarulnational.md

6