735

Candu: Este greu să găsești Guvernator în contextul grenadelor și protestelor

banca, guvernator
Președntele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că până la începutul lunii martie ar putea să fie votat în Parlament o nouă conducere a BNM. Potrivit acestuia, nu este ușor de a discuta cu moldovenii plecați peste hotare în contextul grenadelor aruncate acasă sau a protestelor pentru alegeri anticipate.

„Este inițiată perioada de colectare a dosarelor, după care urmează câteva zile ca să analizăm dosarele și ca la final să prezentăm plenului 2-3 candidaturi. Am pus unele condiții necesare ca acea persoană să fie 5 ani înafara țării sau neconectată la vre-o bancă din Moldova”, a declarat Andrian Candu. Potrivit președintelui de Parlament, candidatul ar fi de dorit să aibă experiență de cel puțin 10 ani în domeniul financiar sau monetar, dar și să îndeplinească mai multe condiții de integritate.

„Sunt 10 zile oferite tuturor celor care își doresc, intenționează și îndeplinesc condițiile legii. La expirarea lor o să vedem cine a aplicat. La începutul lunii martie, până la venirea misiunii de negociere să avem conducerea nouă”, a mai precizat președintele Legislativului.

Totodată, Candu a mai menționat că  și el ar fi putut să vină singur cu o candidatură, dar crede că nu ar fi corect. „Am eu poate profilurile mele, dar este bine să fie un proces calitativ și transparent”, a punctat Candu.

Cele trei promisiuni

Amintim că Guvernatorul actual, Dorin Drăguțanu și-a dat demisia în luna septembrie, dar continuă încă să exercite funcția. Inițial, Andrian Candu a menționat că „candidatura noului guvernator urmează să fie votată la mijlocul lunii noiembrie”. Comisia nu a înaintat pe nimeni, partidele au intrat în negocieri, iar Andrian Candu a menționat că va căuta singur un candidat, care îl va propună după investirea Guvernului.

Ulterior, după investirea Guvernului, președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că un guvernator și echipa acestuia vor fi instalați la cârma instituției chiar în debutul sesiunii Parlamentare.

„Aștept începutul ședințelor parlamentare. Discuțiile cu fracțiunile parlamentare leam înaintat și sper că la mijlocul lunii februarie să avem deja echipa BNM instalată”, a declara Andrian Candu.

Se pare că nici la mijlocul lunii februarie nu vom avea Guvernator, întrucât astăzi Parlamentul a lansat un concurs public și vor colecta dosare timp de 10 zile, iar potrivit noii promisiuni, următorul Guvernator va fi investit la începutul lunii martie.

agora.md

0