1483

Experţi economici: Actualul guvern e interesat de menţinerea haosului în Republica Moldova

guvern, criza
Actualul guvern nu  doreşte implementarea reformelor, ci, din contra, e interesat de menţinerea haosului, pentru că doar aşa, Plahotniuc îşi mai poate îngrăşa economiile tenebre. Opinia a fost exprimată de către mai mulţi experţi economici în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7.

„Republica Moldova este un vapor în derivă, care a pierdut direcţia şi este dus de curenţi în mod haotic în diferite direcţii, devenind  un pericol economic şi social atât pentru locuitorii ei, cât şi pentru statele vecine”, a declarat Veaceslav Negruţa, fostul ministru al Finanţelor în cadrul emisiunii sus-menţionate.

Totodată, el nu neagă că în prezent se mai pregăteşte atacul asupra altor bănci, fapt ce ar putea duce la situaţia celor trei bănci lichidate.

Potrivit lui Negruţa, unica soluţie de salvare pentru Moldova ar fi semnarea unui document cu FMI, care nu mai există din 2013. „Atunci, acest proces a fost împiedicat de Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat. Să vedem acum ce va decide Plahotniuc. Pentru a se opune semnării unui astfel de document, Plahotniuc a demis trei guverne şi a forţat guvernatorul BNM să plece cu câteva zile înainte de a veni FMI. Să vedem ce va face acum, poate demite iarăşi Executivul ca să împiedice venirea diplomaţilor străini”, a declarat ex-ministrul Finanţelor.

Pe de altă parte, alţi invitaţi au opinat că, între timp, unele bănci ar putea aduce noi pierderi şi nu vor putea fi trase nici la răspundere.

„Potrivit legislaţiei, în timpul cât nu există un guvernator BNM, instituţiile bancare pot face ce vor. Şi culmea e că nu pot fi trase la răspundere. Mai mult, în această perioadă, băncile pot contesta şi deciziile emise de BNM, ceea ce s-a şi întâmplat deja”, a declarat expertul în energetică Sergiu Tofilat.Referindu-se la măsurile populiste ale Guvernului Filip, experţii sunt de părere că ele crează un precedent periculos. Tarifele pentru gaz se stabilesc nu la ANRE, ci în altă parte. Astfel avem reducerea preţului cu 11%. Prin asta, guvernarea nu-şi dă seama că-şi crează o problemă adăugătoare în dialogul cu FMI. Fondul vrea ca toate domeniile regulatorii să-şi facă meseria corect, fiecare instituţie să se ocupe profesionist de domeniul său.

Amintim că o misiune a FMI este aşteptată la Chişinău până la finele lunii februarie, atunci când urmează să înceapă noi discuţii privind unui memorandum de finanţare pentru ţara noastră.

jurnal.md

0