Vlad Filat rămâne în arest. Curtea de Apel a respins recursul avocatului
Vlad Filat va sta în continuare după gratii. Curtea de Apel a respins recursul avocatului fostului premier privind prelungirea mandatului de arest pentru 90 de zile. Filat este învinuit de corupție și fraude în sistemul bancar.
Inițial, ședința a fost întreruptă din motiv că avocatul Igor Popa a solicitat recuzarea judecătorului Ghenadie Morozan.
”Domnul Morozan, din considerentele naostre, este în situație de incompatibilitate, este pe larg descrisă ascensiunea acestuia în cariera de judecător în mass-media. Chiar și președintele Nicolae Timofti și-a exprimat îndoiala față de compatibilitatea acestui judecător”, a declarat Popa.
Amintim că la începutul lunii ianuarie, magistrații au prelungit mandatul de arest pe numele lui Vlad Filat cu 90 de zile.
Ședința de judecată în dosarul fostului premier Vlad Filat a fost amânată pe motiv că dosarul a fost expediat la Curtea de Apel.
Vlad Filat este cercetat penal pentru corupţie şi fraudele din sistemul bancar. Fostul premier este bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la Ilan Shor mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 000 000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii. Potrivit procurorilor, Vlad Filat a recunoscut primirea unor bunuri de la omul de afaceri Ilan Shor, în calitate de cadouri.
Dosarul a fost expediat în instanță în luna decembrie a anului trecut și cuprinde câteva capete de acuzare pe numele liderului PLDM. Suma estimată pe capetele de acuzare expediate în instanța de judecată sunt de circa 800 de milioane de lei. Mijloacele financiare pe care le-ar fi pretins, primit și beneficiat fostul premier au fost incluse în trei categorii: virament, numerar și carduri bancare.
Pentru corupere pasivă, fostul premier riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani de închisoare cu amendă de la 8.000 la 10.000 de unități convenționale, iar pentru traficul de influență, el riscă de la 3 la 7 ani de închisoare sau cu amendă de la 4.000 până la 6.000 de unități convenționale.
realitatea.md