1655

Inflaţie record în Republica Moldova, de 13,6%

record, moldova
În luna decembrie, rata anuală a inflaţiei a constituit 13.6 la sută, majorîndu-se cu 0.1 puncte procentuale faţă de valoarea lunii precedente şi fiind cu 8.9 puncte procentuale superioară celei din luna decembrie 2014, anunţă Banca Naţională.

„Similar perioadelor precedente, dinamica anuală a inflaţiei de bază şi a preţurilor la produsele alimentare au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflaţiei. Contribuţia preţurilor la produsele alimentare a rămas la nivelul lunii noiembrie de 5.0 puncte procentuale, în timp ce cea a inflaţiei de bază s-a majorat pînă la nivelul de 5.0 puncte procentuale. Contribuţiile pozitive semnificative ale inflaţiei de bază şi ale preţurilor la produsele alimentare sînt, în principal, rezultatul deprecierii monedei naţionale din ultimul an, dar şi a condiţiilor secetoase din anul 2015. Totodată, contribuţiile din partea preţurilor reglementate şi a preţurilor la combustibili au rămas la nivelul lunii noiembrie, constituind 3.3 şi 0.2 puncte procentuale respectiv”, se precizează într-uncomunicat al Băncii Naţionale.

Potrivit BNM, rata inflaţiei lunare a constituit 0.8 la sută, în cea mai mare parte, ca urmare a creşterii preţurilor la produsele alimentare cu 1.2 la sută, precum şi la cele nealimentare cu 0.8 la sută, în timp ce preţurile la servicii s-au majorat cu 0.1 la sută. Rata anuală a inflaţiei de bază a înregistrat în luna decembrie 2015 valoarea de 14.6 la sută, fiind cu 0.5 puncte procentuale superioară celei din luna precedentă. Totodată, în luna decembrie 2015, rata lunară a inflaţiei de bază a constituit 1.1 la sută.

jurnal.md

0