Presa rusă: Ucraina provoacă un război în regiunea transnistreană
Mass-media rusă insinuează faptul că Ucraina încearcă să provoace un război în regiunea transnistreană, fiind susţinută de Republica Moldova şi România. Publicaţia „Nezavisimaia Gazeta” a publicat un articol în care susţine faptul că Kievul vrea să dezgheţe conflictul din zona separatistă pentru a-şi lua revanşa „pentru eşecurile pe care le înregistrează în est”.
Articolul a fot preluat şi de unele site-uri din stânga Nistrului. Autoarea materialului, jurnalista Svetlana Gamova, îl citează pe directorul ştiinţific al Forumului Ruso-German, Alexandr Rar, care declară că actualul conflict îngheţat din stânga Nistrului ar putea să fie reanimat de către „un partid al războiului” care se află în prezent la putere în Ucraina. Acesta susţine că la Chişinău şi la Kiev se găsesc politicieni care îşi doresc folosirea forţei în regiunea transnistreană, adăugând că există în acelaşi timp speranţa că acest lucru nu va fi permis de către Uniunea Europeană.
„Blocadă”, un cadou pentru Chişinău şi Bucureşti
Svetlana Gamova afirmă că, pentru început, Ucraina va spori aşa-zisa blocadă impusă deja regiunii din stânga Nistrului, prin interzicerea accesului locuitorilor acestei regiuni pe teritoriul său prin segmentul de frontieră cu teritoriul separatist. Aceasta susţine că primii paşi în acest sens au fost făcuţi deja de către reprezentanţii Euromaidanului din Odesa, care i-ar fi ameninţat pe locuitorii din stânga Nistrului că le va bloca accesul în Ucraina. Jurnalista face referire la un articol de pe site-ul ucrainean censor.net.ua, care ar aparţine secretarului Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei, Alexandr Turcinov, în care se menţionează că blocada ucraineană i-ar permite Chişinăului, cu suportul României, să înceapă să desfăşoare în scurt timp acţiuni pentru integrarea regiunii transnistrene şi să scoată trupele ruseşti din stânga Nistrului.
Lovitură decisivă a europenilor
Jurnalista de la „Nezavisimaia Gazeta” scrie că la Kiev se vorbeşte că Ucraina ar trebui să profite de faptul că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este ocupat cu războiul din Siria şi „să-i aplice o lovitură decisivă Transnistriei, împreună cu aliaţii din Uniunea Europeană”. În acest context, Gamova trunchiază din nou articolul de pe censor.net.ua, în care se menţionează că Ministerul de Externe al Ucrainei trebuie să convoace de urgenţă o conferinţă cu participarea României, Republicii Moldova şi la care să fie invitată neapărat şi o delegaţie din Rusia, unde să se decidă soarta regiunii separatiste. Scopul final ar fi astfel lichidarea zonei de insecuritate, în care se află bazele militare ruse şi care reprezintă o ameninţare directă pentru Republica Moldova şi regiunea Odesa, ameninţare pe care Ucraina trebuie să o înlăture imediat fără să aştepte schimbarea situaţiei din Donbass şi Crimeea.
Tiraspolul, gata de luptă
În articolul Svetlanei Gamova, co-preşedintele Comisiei Unificate de Control din zona de securitate de pe Nistru din partea Tiraspolului, Oleg Beliakov, ameninţă că regiunea separatistă este pregătită de rezistenţă militară. Acesta se plânge că regiunea transnistreană este supusă unei blocade dure şi declară că, în timp ce în zona de securitate este linişte, la graniţa Republicii Moldova pe segmentul transnistreanUcraina pregăteşte provocări.
„Noi ştim că acolo se pregătesc provocări, însă ca un avanpost al Rusiei ce suntem, vom rezista până la urmă. Pentru aceasta, noi dispunem de pacificatorii ruşi bine echipaţi, forţele armate ale Transnistriei, precum şi Grupul Operaţional al Forţelor Armate Ruse”, a declarat Beliakov. Acesta a adăugat că pe lângă frontul din Donbas şi Siria, Rusia se vrea a fi atrasă pe încă un front – cel din Transnistria.
Chişinăul, din nou vinovat
În ceea ce priveşte aşa-zisa blocadă impusă regiunii transnistrene, „Nezavisimaia Gazeta” scrie că situaţia este aproape critică, menţionând că din câteva zeci de companii din stânga Nistului care nu aparţin investitorilor privaţi, doar două au înregistrat rezultate pozitive în ultima perioadă de timp. Gamova menţionează că, recent, Ucraina a mai închis un punct feroviar de mărfuri de la frontieră, folosit de Tiraspol pentru export, afectând astfel noi întreprinderi transnistrene. Astfel, jurnalista rusă acuză şi autorităţile de la Chişinău că nu dau curs la cererile autorităţilor separatiste de a le expedia ucrainenilor o telegramă în care să li se ceară să rezolve situaţia. În acest context, Gamova îşi încheie articolul spunând că „trebuie de menţionat faptul că în Republica Moldova practic nici nu are cine lua decizii în prezent, în special în ceea ce priveşte Transnistria, deoarece Chişinăul nu-şi poate forma un guvern, iar Parlamentul este la un pas de a fi dizolvat, iar alegeri anticipate au fost cerute chiar duminică în cadrul protestelor de masă”.
Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control nu a comentat deocamdată declaraţiile reprezentantului Tiraspolului, Oleg Beliakov.
adevarul.ro