1967

Un hacker din Moldova a furat 3,5 milioane de dolari de pe conturile companiilor americane

hacher, moldova
Curtea Federală din Pennsylvania l-a acuzat pe hackerul din Republica Moldova, Andrei Gîncul, de furtul a circa 3,5 milioane de dolari de pe conturile bancare a victimelor sale prin utilizarea unui cod malițios, transmite Agora cu referire la un comunicat al FBI.

Potrivit autorităților americane migrantul din Republica Moldova în vârstă de 30 de ani, Andrei Gîncul aka Smilex, a fost arestat pe 28 august 2015 în Cipru, însă informația a fost făcută publică marți.

Împreună cu un grup de complici din CSI, hackerul spărgea computerele companiilor americane, fura informații personale ale angajaților acestora și sustrăgea milioane de dolari de pe conturile organizațiilor. Bani erau transferați în băncile din Ucraina, Rusia și Belarus.

Rețeaua internațională de hackeri utiliza botneții dăunători precum „Bugatti”, „Cridex” și „Dridex”. Hackerii obțineau acces la date confidențiale ale utilizatorilor cu ajutorul scrisorilor trimise prin e-mail care semănau cu cele ale organizațiilor cunoscute. Odată ce utilizatorul ajungea la o pagină web falsă, suspecții folosind diferite tehnici psihologice îi convingeau pe utilizatori să introducă numele de utilizator și parola, ceea ce le permitea escrocilor să obțină acces la conturile altor persoane și conturi bancare.

Într-un caz, hackerii au furat 999 000 de dolari de pe contul districtului școlar din First National Bank din Shannon (Pennsylvania) și le-au transferat pe numele unui oricare S.M. în „Forum Bank” din Kiev.

Ulterior, în 2012, infractorii cibernetici au furat 3,5 milioane de dolari de pe contul companiei petroliere Penneco Oil în First Commonwealth Bank. Banii, în acest caz, au ajuns în „Krayinvestbank” din Krasnodar, precum și banca „VTB” din Belarus. Transferurile de bani erau efectuate prin Citibank.

Andrei Gîncul este acuzat pe 9 capete de acuzare. Statele Unite au solicitat extrădarea suspectului. Cazul a fost investigat cu implicarea Europol, guvernului Marii Britanii, Germaniei și Republicii Moldova. Potrivit FBI, cu ajutorul botneților au fost furați circa 10 milioane de dolari.Rețeaua de calculatoare infectate creată de Gîncul a fost distrusă de către specialiștii organelor de drept din SUA și Marea Britanie, a punctat serviciul de presă al Ministerului Justiției din SUA.

sursa

1