1595

Maia Sandu: Nu am bani de partid,s-ar putea să candidez la Președinție

candidat, presedinte
Fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu nu se implică în politică şi nu îşi creează partid politic, ci rămâne în societatea civilă unde intenţionează să formeze un ONG care va monitoriza activitatea Guvernului şi implementarea reformelor, inclusiv a celor din educaţie. Totuşi, Sandu afirmă că în cazul unor alegeri directe pentru şeful statului, ar candida în această postură. Declaraţiile au făcute în cadrul emisiunii "Interpol" de la TV7.

Întrebată dacă intenţionează să-şi creeze un partid politic, Maia Sandu a declarat că nu dispune de resurse financiare pentru a se implica în politică. "Recunosc că m-am gândit la o asemenea idee şi am discutat şi cu camarazii mei despre acest lucru. Însă în Republica Moldova, doar persoanele bogate îşi pot forma proiecte politice, pentru că trebuie să dispui de foarte mulţi bani. Nici eu, nici prietenii mei nu suntem atât de bogaţi ca să ne putem permite asemenea lucru, oricât de mult nu mi-aş dori acest lucru. În acelaşi timp, oamenii trebuie să înţeleagă că un singur om nu poate să schimbe lucrurile din ţară".

În schimb, fostul ministru al Educaţiei susţine că dacă şeful statului s-ar alege prin vot direct de cetăţeni, ar candida pentru această postură. "Cred că postura de preşedinte de ţară mi-ar plăcea mai mult, pentru că în asemenea caz nu este nevoie să dispui de foarte mulţi bani. Îţi trebuie doar câteva zeci de mii de lei pentru a-ți promova campania cu obictivele pe care le propui la Preşidinţie. Însă nu cred că partidele de la guvernare îşi doresc alegerea şefului statului de către cetăţeni pentru că ştiu că niciunul din ei nu ar câştiga".

Maia Sandu a vorbit şi de ce a renunţat la funcţia de premier în luna iulie. Potrivit ei, acest lucru s-a întâmplat din cauza că nu avea un guvernator bun care să asigure buna funcţionare a sistemului financiar bancar. Totodată, Sandu a mai declarat că de atrunci nu a mai discutat nici cu preşedintele PLDM, Vlad Filat. "Din luna iulie, nu am discutat cu colegii. Vlad Filat ma sunat o singură dată după aceea, dar cred că a fost un apel din curtuazie, nu am discutat nimic serios. Acum consider că PLDM-ul se confruntă cu probleme foarte serioase şi mă miră faptul că nu se întrerpinde nicio acţiune. Un partid care vrea să rămână pe arena politică, demult trebuiau să vină cu soluţii. Pentru tot ce se întâmplă în ţară sunt responsabili PLDM şi PD".

Fostul ministru al Educaţiei mai afirmă că probleme din sectorul financiar -bancar putea fi evitate cu mult timp în urmă. "De curând am aflat că FMI a făcut o evaluare a sistemului economic din Moldova în 2014 şi există şi un raport la acest subiect, doar că nimeni nu cunoaşte despre acest lucru deoarece nu a fost publicat. Cred că dacă se analiza încă anul trecut, multe din problemele economice de acum puteau fi evitate. Nici măcar noi, miniştrii nu am cunoscut despre acest lucru, nu este transparenţă nici la nivel de Guvern".

Maia Sandu a vorbit şi despre planurile sale de viitor. "Mă voi implica într-un proiect non-guvernamental care se va ocupa de buna funhcţionare a Guvernului. Cu echipa, ne propunem să monitorizăm activitatea Executivului la nivel de politici şi implementarea reformelor, inclusiv din educaţie".

Maia Sandu a fost ministru al Educaţiei din iulie 2012 până în luna iulie 2015.

sursa

2