1806

O principesă georgiană, finanţatoarea gimnaziului nr. 2 pentru fete, a fost comemorată la Chişinău

comemorată, gimnaziului nr 2
La Cimitirul Central din Chişinău a fost renovat monumentul principesei Elizavetei Ceavceavidze. Principesa a fost una dintre finanţatoarele construirii şi deschiderii la sfârşitul secolului 19, în capitală, a gimnaziului nr.2 de fete, a fost organizat un miting comemorativ, transmite IPN.

Prezent la ceremonia de dezvelire a monumentului, ambasadorul Georgiei în Republica Moldova, Merab Antadze, a declarat că Elizaveta Ceavceavadze reprezintă o familie georgeană nobilă şi a jucat un rol deosebit în dezvoltarea societăţii moldoveneşti. Ambasadorul a menţionat că astăzi şi Republica Moldova, şi Georgia şi-au ales calea europeană, comună într-un fel, aşa cum în istoria relaţiilor bilaterale există anumite evenimente comune care le leagă, iar activitatea principesei Elizaveta Ceavceavadze este un exemplu în acest sens. Diplomatul georgian a mai spus că cercetătorii vor continua să restabilească cât mai multe date din istoria celor două ţări.

Preşedintele Organizaţiei Obşteşti ,,Prietenia Popoarelor Georgia – Republica Moldova”, Gheorghi Kutubitze, a menţionat că acest eveniment reprezintă un pas bun în consolidarea relaţiilor dintre Georgia şi Republica Moldova. În opinia sa, este foarte important să fie promovate acele evenimente istorice care leagă aceste două state şi ca aceste valori să fie transmise viitoarelor generaţii.

Directorul general al Serviciului de Stat de Arhivă, Ion Varta, a declarat că, din păcate, popoarele noastre au fost victimele unor politici reprobabile practicate în perioada regimului sovietic, când mormintele erau profanate. Potrivit lui, prin restaurarea unui monument de importanţă deosebită, s-a întâmplat un lucru creştinesc şi nobil, aşa cum  principesa a dat dovadă de o imensă nobleţe când s-a oferit să investească toţi banii în acel gimnaziu. „Avem o relaţie specială cu poporul georgian, avem multe interferenţe culturale care ne leagă”, a notat Ion Varta. 

Elizaveta Ceavceavadze a fost prinţesă de Georgia. Ea este fondatoarea construirii şi deschiderii la Chişinău, a gimnaziului nr.2 de fete, împreună cu cunoscutul filantrop şi pedagog, Natalia Dadiani, în anul 1900.

sursa

0