918

Kroll a găsit 1 miliard $ al Iuliei Timoșenko în bănci străine

kroll, procuror
Pe conturile de peste hotare ale ex-premierului ucrainean Iulia Timoșenko este depozitat un miliard de dolari americani, a declarat presei fostul procuror adjunct al Ucrainei Nikolai Obihod, scrie publicația archiveshare.net.

Potrivit lui Obihod, anchetatorii Procuraturii Generale cunosc de mult timp la curent despre conturile ascunse ale Iuliei Timoșenko. În că în 1998 aceștia au obținut documente de la Bank of Cyprus referitoare la deschiderea conturilor de către Timoșenko. Ulterior au fost depistate și alte companii offshore controlate Timoșenko.

”Potrivit estimărilor, doar în anii 1996-1997 sub pretextul achitărilor pentru gazele rusești corporația  ЕЭСУ - Sistemul Electric Unit al Ucrainei a transferat pe conturile United Energy International Limited 553 milioane dolari SUA, 57 milioane de lire sterline, 11 milioane de mărci germane și 220 milioane de franci francezi. Totodată, corporația a transferat pentru gazele rusești, fără nici un temei, 348 milioane de dolari, 44 milioane lire sterline și 8 milioane mărci germane. Banii au fost depozitați pe conturile Corlan Enterprises Limited”, susține Obihod.

După ce anchetatorii Procuraturii Generale au aflat despre conturile enorme ale lui Timoșenko, banii au fost transferați în alte bănci externe. Anchetatorii au urmărit canalele de circulație a banilor ex-premierului dar, în 2005 ancheta a fost suspendată la decizia procurorului general Sveatoslav Piskun.

Nikolai Obihod consideră că Procuratura Generală, condusă de Viktor Șokin trebuie să reia ancheta în acest caz. Anterior la comanda oligarhului Dmitri Firtaș, agenția americană de detectivi Kroll s-a ocupat de banii Iuliei Timoșenko și a găsit conturi tăinuite în Grecia și Bulgaria.

sursa

0