4994

Șeful NATO: Rusia este pregătită să-şi folosească forţa împotriva Republicii Moldova

Rusia nu ameninţă deocamdată ţările membre ale NATO, dar poate folosi forţa împotriva Republicii Moldova şi a Georgiei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat postului de radio Deutsche Welle, prin intermediul caruia a trimis un avertisment Moscovei: "Alianţa Nord-Atlantică nu doarme niciodată".

criza ucraina, stoltenberg

"Cred că trebuie respectat un echilibru între analiza situaţiei şi descrierea ameninţărilor la adresa NATO. Nu trebuie să exagerăm pericolele şi să dramatizăm situaţia. Noi nu vedem o ameninţare imediată, întrucât Alianţa Nord-Atlantică este cea mai puternică alianţă de apărare din toate timpurile", a afirmat Stoltenberg.

Cu toate acestea, el a admis că ţările vecine Rusiei, care nu fac parte din blocul NATO, au motive de îngrijorare în contextul în care Moscova a anunţat modernizarea arsenalului său nuclear.

"Rachetele intercontinentale se înscriu în comportamentul Moscovei. Rusia este pregătită să-şi folosească forţa împotriva Ucrainei, a Georgiei şi Republicii Moldova. Rusia menţionează tot mai des armele nucleare ca parte a strategiei sale militare", a subliniat Jens Stoltenberg, indicând că răspunsul NATO la aceste demersuri ale Moscovei are un 'caracter defensiv', este proporţional şi respectă tratatele internaţionale.

"Noi am crescut gradul de pregătire de luptă a forţelor noastre. Am consolidat prezenţa militară la graniţa de est a Alianţei. Desfăşurăm un fel de mici comandamente în ţările baltice, Bulgaria, Polonia şi România. Am intensificat patrulele aeriene şi prezenţa noastră în ţările membre din Est ca răspuns la comportamentul Rusiei", a menţionat secretarul general al NATO.

Întrebat despre posibilii următori paşi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, Stoltenberg a răspuns: "Încercarea de a ghici intenţiile liderilor ruşi este o sarcină dificilă şi periculoasă. Cred că ar trebui să pornim de la ceea ce ei fac. Ei folosesc forţa militară pentru a-şi intimida vecinii - Ucraina, Georgia şi Republica Moldova. Ei de mulţi ani investesc masiv în consolidarea forţelor armate. Acum Moscova are o armată mai bine pregătită şi mai bine echipată. În plus, ei (ruşii) organizează manevre neanunţate pentru a-şi ascunde acţiunile agresive împotriva vecinilor lor. Tocmai în acest mod a avut loc anexarea Crimeii".

În acest context, NATO se vede obligată să răspundă la un astfel de comportament, spune el. "De aceea NATO efectuează consolidarea capacităţii sale de apărare, fără precedent de la încheierea Războiului Rece", a menţionat Stoltenberg, avertizând că "NATO nu doarme niciodată". El a făcut această remarcă la observaţia reporterului DW că Alianţa Nord-Atlantică este numită deseori un "gigant adormit" şi se poate că a fost trezit din somn de criza ucraineană, scrie agerpres.

sursa

0