7053

Putin și-a pregătit deja un înlocuitor? Iată cine i-ar putea lua locul

De teamă să nu împărtășească soarta lui Ianukovici, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-ar fi pregătit deja un înlocuitor, susține fostul consilier economic al liderului de la Kremlin, Andrei Illarionov, în prezent analist la Institutul Cato din Washington.

illarionov andrei, inlocuitorul lui putin

Într-un interviu acordat presei uncrainene, Illarionov afirmă că principalul candidat la succesiunea lui Putin ar fi Serghei Ivanov, şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova, tot mai vizibil în ultimul timp. În opinia analistului, faptul că liderul rus a început să-şi caute un succesor este destul de ciudat, având în vedere că actualul mandat prezidenţial, al treilea la număr, expiră în 2018.

Argumentându-și punctul de vedere, Illarionov, devenit între timp unul dintre cei mai virulenţi critici ai liderului rus, evocă promovarea susținută de care se bucură în ultimul timp Serghei Ivanov din partea presei locale. Chiar şi pe pagina oficială de Internet a preşedintelui rus a apărut o secţiune dedicată şefului administraţiei prezidenţiale - un caz fără precedent, citează incomemagazine.ro.

"O astfel de practică nu există nicăieri, nici în SUA, Germania sau Franţa şi nici într-o altă ţară. Evident, nimic nu e întâmplător, iar în cazul Moscovei așa ceva nu este posibil fără consimţământul lui Putin, fără ca el să fi fost consultat", a spus fostul consilier, menționând că Ivanov este prezent pretutideni unde este și preşedintele rus.

"Având în vedere că mandatul prezidenţial expiră abia în 2018, este de la sine înțeles că Putin intenționează să obțină o asigurare pentru circumstanţe neprevăzute și face tot posibilul ca tranziţia spre succesorul său să aibă loc fără probleme, fără 'un vid de putere'. Putin se teme de situaţia care a apărut în Ucraina după fuga lui Ianukovici", crede Illarionov.

În opinia lui, o "lovitură de palat" în Rusia este posibilă numai cu acordul personal al lui Putin şi este foarte probabil că aceasta se întâmplă deja. În opinia sa, Putin "închide" tot mai mult toate căile prin care ar putea ieşi din impasul în care singur s-a băgat prin anexarea Crimeii, conflictul din estul Ucrainei şi criza în relaţiile cu Occidentul.

sursa

0