11761

Ilan Shor, într-un interviu pentru BBC: „Vreau să fac din Orhei un oraș de vis”

Ilan Shor, om de afaceri, primar ales al orașului Orhei și responsabil în viziunea agenției Kroll de spălarea unei sume de un miliard de dolari din trei bănci din Moldova a oferit, recent, un interviu corespondentului BBC, Tim Whewell.

ilan shor, primar

Zilele trecute, acesta a fost difuzat de BBC cu titlul „Marele furt bancar moldovenesc”.  Încercând inițial să-i răspundă corespondentului în engleză, omul de afaceri preferă curând să facă uz de limba rusă. Shor nu ezită să-și manifeste indignarea față de situația în care a fost pus și de acuzațiile nefondate care i-au fost aduse.

În interviu, Shor menționează că „un businessman este mereu în căutare de lucruri noi și nu refuză niciodată șansa de a pune mâna pe o sumă de bani”, el fiind cel care folosește banii săi pentru a-i susține și ajuta pe oameni, drept exemplu servind Aeroportul Internațional Chișinău și proiectele ce vrea să le implementeze la Orhei. Acesta mai declară că face totul public și nu are nimic de ascuns, insinuând că problemele băncilor țin de Banca Națională.

În momentele în care corespondentul BBC îi adresează întrebări concrete cu referire la schemele de spălare a banilor, Ilan Shor răspunde, la rândul său, că „Eu sunt doar client al tuturor firmelor de care sunt legat! Șase luni am fost director executiv la BEM, dar asta e singura mea legătură cu ele”.

Despre companiile off-shore care au transferat banii, Ilan Shor afirmă că a auzit prima dată din presă și din raportul Kroll. „Eu am încercat să salvez băncile! Am vorbit și cu domnul Leancă, propunându-i moduri de a le salva, însă, după părerea mea, prim-ministrul de atunci nu avea suficientă forță politică”, spune Shor. „Ei (n.a. reprezentanții puterii) se simt comod așa, asta e problema noastră”, adaugă primarul orașului Orhei.

Întrebat despre planurile de viitor, Ilan Shor a comunicat că „Vreau să fac din Orhei un oraș de vis”, funcția de primar fiind principala activitate pe care se va axa.

Varianta interviului publicată de către echipa omului de afaceri o puteți urmări mai jos:

sursa

3