905

Turneul Pianul Călător aduce muzica romantică la Chişinău

pian, călător

Turneul Pianul Călător aduce muzica romantică la Chişinău

O poveste romantică, născută din dragostea pentru muzică, aduce pe 14 mai la Chişinău, cea de-a cincea ediţie a Turneului Internaţional  “Pianul călător”. Pianistul Horia Mihail va interpreta, la Sala cu Orgă, încântătoarele lucrări romantice din repertoriul de anul acesta. Intrarea este liberă.

Turneul Internaţional Pianul Călător (22 martie - 20 mai 2015) este organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România. La Chişinău turneul este adus cu sprijinul Sălii cu Orgă, JTI, al Teleradio Moldova şi al Radio România Chişinău.

Recitalul va avea loc pe 16 mai, când Horia Mihail va interpreta cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, va continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi va încheia cu Carnaval Op. 9 „Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann.

Povestea turneului este în sine una romantică. După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat ca infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt.

Marele compozitor şi pianist  a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori.  Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni. 

Cu sprijinul Radio România, care a recondiţionat pianele de concert aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau deastfel de instrumente. Nu înainte ca pianistul să călatorească împreună cu ele şi să bucure şi spectatorii din alte oraşe, unde nu există astfel de piane. 

Eveniment susţinut de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB 

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music, Erste Private Banking

Transportator Oficial: DACIA

Parteneri: Nissa, Societatea de Muzică Veche, Hotel Pantex Brasov 

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul muzical „Nae Leonard” din Galaţi, Filarmonica de stat din Braşov, Radio România Reşiţa, Filarmonica de stat din Timişoara, Filarmonica de stat din Piteşti, Centrul de proiecte culturale „Aurel Stroe” din Buşteni, Filarmonica de stat din Ploieşti, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocaţional de Arte din Târgu Mureş, Casa de cultură din Luduş, Primăria din Luduş, Casa de cultură din Baia de Arieş, Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Primăria municipiului Alba Iulia, Casa de cultură din Deva, Asociatia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Teatrul de artă din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chişinău, Sala cu orgă din Chişinău, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iaşi, Societatea de concerte Bistriţa, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa-Năsăud.

Parteneri media: Teleradio Moldova, Radio România Chişinău, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, , România TV, Media Trust, România Liberă, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Şapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.

0