1793

Este incredibil! Cele mai tari sărituri cu motocicleta, care îţi taie respiraţia

Cele mai tari sărituri cu motocicleta le poţi vedea la spectacolele de freestyle motocross. FMX, pe numele prescurtat, e o disciplină în care sportivii impresionează juriul şi publicul cu execuţii duse la extrem, foarte spectaculoase, dar tot atât de periculoase.


spectacole freestyle motocross, sărituri cu motocicleta

Cele mai tari sărituri cu motocicleta îţi taie respiraţia. Sunt două genuri de concurs, Big Air şi Freestyle Motocross. În primul cascadorii au fiecare câte trei sărituri (o săritură având 18 metri lungime) şi obţin un punctaj în funcţie de de stil şi dificultate.

În cel de-al doilea sportivii fac două ture, până la 14 minute una, pe un traseu “presărat” cu rampe de diferite înălţimi, unghiuri şi dimensiuni. Şi aici juriul decide câştigătorul.

Cele mai tari sărituri cu motocicleta nu pot fi executate fără un echipament special. Casca de protecţie, manuşi, cizme, combinezon, pantaloni, genuchiere, cotiere. Unii dintre atleţi au şi armuri pentru protecţia pieptului, picioarelor sau a gâtului atunci când realizează trucuri periculoase.

Motocicletele sunt modificate pentru a mări aderenţa şi mobilitatea. Sportivi adaugă un mâner de ghidon, care îi ajută la prinderi sau răsuciri, iar cablurile de la frâne sunt puse departe de ghidon pentru ca respectivul să nu-şi prindă picioarele în ele. Şi sistemul de suspensie e transformat pentru ca atingerea pâmântului după o săritură înaltă să fie cât mai lină.

Cele mai tari sărituri cu motocicleta au început după moda bicicletelor BMX, mult timp trucul intitulat backflip fiind considerat imposibil. Abia în 1993, Bob Kohl l-a reuşit, cu o Honda CR80.

Fanii apreciază atunci când văd unul dintre procedeele intitulate backflip, double backflip, 360, uderflip, superman, cordova sau double grab. Vă prezentăm un filmuleţ care conţine cele mai tari trucuri şi explicaţia fiecăruia.

Robert William 'Robbie' Maddison e unul dintre cei care pot face cele mai tari sărituri cu motocicleta. Poreclit Maddo, el deţine mai multe titluri ale competiţiei şi recordul pentru cel mai lung salt. Sportivul a sărit 29 de metri pentru a ajunge pe Arcul de Triumf, din faţa Paris Las Vegas, şi apoi a coborât pe o rampă alţi 24 de metri pentru a reveni la nivelul solului.

sursa

0