1293

Artiștii străini, interziși în Moldova! În ce perioade nu au voie să concerteze în țara noastră

moldova, concert

Artiștii străini nu au dreptul să concerteze în Moldova. Nu e pentru totdeauna, regula fiind valabilă doar în perioadele electorale.

Un proiect de modificare a Codului Electoral a fost votat ieri, în Parlament. Acesta prevede următoarele: artiștii și persoanele publice din străinătate nu au dreptul să facă agitație electorală pentru nici un concurent din Moldova, la scrutinele locale sau parlamentare.

În dezbaterea proiectului, deputații au făcut referire de nenumărate ori la concertele electorale organizate de partide, în cadrul cărora au cântat artiști străini sau au desfășurat diverse întruniri cu participarea sportivilor și politicienilor din mai multe țări state. Liberalii s-au interesat dacă prin acest proiect, artistul rus Filip Kirkorov sau trupa din Rusia Блестящие vor avea dreptul sau facă agitație electorală.

”Suntem în joia mare și nu vreau să îi fac reclamă lui Kirkorov, de la tribuna principală a Parlamentului. Nu vor putea face acest lucru nici Valuevii, nici Блестящие, nici Kirkorovii, nu vor putea să facă agitație electorală”, a spus liberal-democratul Tudor Deliu, care prezenta proiectul.

Socialiștii au reacționat imediat. ”Mi-e frică că dacă s-a porni Nikolai Valuev să dea replică, apoi… Nu știu ce formațiuni mari și tari vă țineți, dacă vă temeți de Блестящие”, a comentat socialistul Ion Ceban, iar replica sa a strânit hohote în sală.

”Nu mă tem de Блестящие, dar mă tem de mintea celor care-i aduc. Nu am frică nici de Valuev, nu la nivel de forță, ci la nivel de minte și mi se pare că steluța voastră a început să lucească de la Блестящие”, a replicat Tudor Deliu, iar comentariul său i-a făcut pe deputați să aplaude.

Pentru că discuțiile despre Блестящие și cântăreții care susțin concerte electorale nu încetau, speakerul le-a cerut deputaților să nu mai dea nume, pentru că aceștia nu sunt în sală și nu se pot apăra.

”E greu de imaginat asemnea situații în Germania sau alte țări, unde să fie influențat votul cetățenilor prin portretul lui Putin sau al lui Băsescu. Țări firave ca Republica Moldova se confruntă cu asemenea probleme”, a comentat democratul Dumitru Diacov.

Liberalii au revenit însă la discuțiile despre artiștii care cântă în concertele electorale. Ion Apostol a sugerat, în glumă, ca legea să permită ”aducerea moaștelor lui Lenin în campaniile electorale”, iar orezul să fie declarat ”produs strategic electoral autohton” și plățile să fie acceptate doar în valută națională.

Într-un final, proiectul a fost votat în două lecturi de către deputați. Legea votată interzice organizarea concertelor şi altor manifestări cultural-artistice de către concurenţii electorali cu participarea interpreţilor străini. Încălcarea acestor prevederi poate duce la excluderea concurenţilor vizaţi din cursa electorală.

sursa

0