5399

Vezi diferențele dintre Programul lui Leancă vs Programul lui Gaburici!

Programul de activitate al Guvernului Gaburici este gata, iar astăzi candidatul la funcţia de premier va prezenta deputaţilor în plen documentul și va fi pusă la vot învestirea Guvernului. Totodată, acesta urmează să răspundă şi la întrebările parlamentarilor în ceea ce ţine de implementarea Programului de guvernare. Documentul corespunde însă aproape, în totalitate, cu Programul întocmit anterior de Iurie Leancă.

programul lui gaburici, programul de activitate al guvernului

După mai multe consultări cu membrii Academiei de Ştiinţe, Sindicatele,Patronatele, societatea civilă, dar şi cu reprezentanţii partidelor PL, PCRM şi PD, candidatul desemnat la funcţia de premier, Chiril Gaburici, a introdus schimbări minore în Programul de activitate al Guvernului întocmit anterior de Iurie Leancă. 

Prima modificare o putem găsi la capitolul "priorităţi pe termen mediu a Cabinetului de miniştri", unde a fost introdus un punct nou şi anume: "Dezvoltarea complexă a sectorului agroindustrial, cu accent prioritar pe modernizarea infrastructurii postrecoltare, în scopul consolidării capacităţilor de export al produselor agroindustriale autohtone şi asigurării securităţii alimentare a ţării".

La capitolul "Politică externă", Chiril Gaburici a modificat sintagma "menţinerea relaţiilor cu statele membre ale CSI…" în "dezvoltarea şi aprofundatea relaţiilor cu statele membre ale CSI…".

La capitolul "Securitate şi apărare" a fost introdus un punct nou: "Dezvoltarea şi fortificarea unor capabilităţi noi ale Armatei Naţionale pentru îndeplinirea misiunilor sale constituţionale".

La capitolul "Transparentizarea și consolidarea sectorului financiar-bancar" de asemenea a fost adăugată o prevedere nouă, şi anume "Implementarea sistemului de responsabilități și garanții financiare pentru companiile de evaluare în procesul de perfectare a gajurilor"

La capitotul "Muncă, migraţia de muncă şi politici salariale" este adăugat următorul punct: "Îmbunătăţirea condiţiilor de salarizare a angajaţilor din sectorul bugetar". 

În ceea ce ţine de "Asistenţă socială" au fost adăugate două puncte noi: "Sporirea gradului de protecţie financiară a cetăţenilor prin perfecţionarea mecanismului actual de acordare a ajutoarelor pentru perioada rece a anului, în scopul asigurării unei corelaţii mai bune între necesităţi şi cheltuieli" şi "Dezvoltarea serviciilor destinate preşcolare şi a reţelei de creşe, inclusiv cu participarea angajatorilor privaţi", dar a fost exclus punctul "Implementarea modelului funcţional de determinare a abilităţii".

Capitolele "Dezvoltarea agriculturii moderne" și "Asigurări sociale" au fost refăcute în totalitate.

Totodată, în noul Program de activitate al Guvernului putem găsi mai multe cuvinte care au fost înlocuite cu sinonime. De exemplu, "asigurarea securității alimentare" a fost modificat în "garantarea securității alimentare" sau "implementarea modelelor" a fost înlocuit cu "aplicarea modelelor".

În ceea ce ține de componența nominală a Cabinetului de miniștri încă nu este clar dacă vor fi sau nu făcute modificări. Atât liderul PDM, Marian Lupu, cât și cel al PLDM, Vlad Filat, au anunțat anterior că lista candidaților va rămâne aceeași.

Vedeți în continuare Programul de activitate al Guvernului Gaburici, dar și cel al lui Leancă.

Programul lui Gaburici:

Programul lui Leancă:

sursa

1