3259

Rezoluție SUA contra agresiunii rusești asupra Republicii Moldova

Rezoluție contra agresiunii rusești Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a aprobat o rezoluţie prin care condamnă acţiunile Moscovei împotriva vecinilor săi, numindu-le „o politică de agresiune". 

Camera Reprezentanţilor din SUA condamnă agresiunile Rusiei la adresa Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova

Potrivit textului Rezoluţiei, „SUA condamnă agresiunea politică, economică şi militară din partea Federaţiei Ruse asupra Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei şi încălcarea continuă a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale ale acestora".SUA cere Federaţiei Ruse să scoată trupele militare din Moldova, Ucraina şi Georgia şi "să înceteze susţinerea politică, economică şi financiară a forţelor separatiste". Documentul a fost votat cu 411 voturi „pro" şi zece voturi „contra". Imediat, Moscova a reacţionat. Președintele Comitetului pentru afaceri externe al Dumei de Stat, Aleksei Pușkov, a declarat că rezoluția adoptată de SUA reprezintă un nou război rece ruso-american, inițiat de Barack Obama. 

http://www.jurnaltv.md/ro/news/2014/12/5/rezolu-ie... 


În rezoluţia, care a fost adoptată cu 411 voturi pentru şi doar 10 împotrivă, se spune „susţinem aplicarea unor măsuri care ar limita posibilitatea Federaţiei Ruse de a şantaja Ucraina prin anumite presiuni economice, dar şi politice, care ar argumenta intervenţia Rusiei în treburile interne ale Ucrainei”, se menţionează în textul documentului. 

Camera Reprezentanţilor confirmă dreptul Ucrainei, Georgiei, Republicii Moldova şi altor state să-şi exercite dreptul suveran în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional. În acelaşi timp, documentul condamnă agresiunile politice, economice şi militare ale Rusiei îndreptate în adresa Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova, dar şi încălcarea dreptului de suveranitate, independenţă şi integritate teritorială. 

Camera inferioară a Parlamentului SUA susţine că intervenţia militară a Rusiei în Ucraina încălcă înţelegerea Moscovei din cadrul Memorandumului de la Budapesta din 1994. 

Congresmenii cheamă Rusia să anuleze anexarea forţată a peninsulei Crimeea şi renunţe la susţinerea separatiştilor din peninsulă. De asemenea Rusia este îndemnată să-şi scoată armata cu excepţia trupelor navale din Crimeea, care au dreptul să staţioneze pe teritoriul Ucrainei. Reprezentanţii camerei inferioare a Parlamentului american îndeamnă Rusia să-şi retragă şi trupele staţionate ilegal de pe teritoriul Republicii Moldova, dar şi de pe teritoriul Georgiei şi să renunţe la susţinerea trupelor separatiste din statele menţionate. 

“Chemăm membrii NATO şi partenerii organizaţiei să renunţe la colaborarea cu Rusia. De asemenea chemăm preşedintele la o colaborare cu partenerii pentru nerecunoaşterea Crimeii. Susţinem anularea eliberării vizelor, îngheţarea activelor şi impunerea sancţiunilor împotriva Rusiei”. Aleşii americani cheamă UE, Ucraina, dar şi alte state europene să-şi diversifice resursele energetice pentru a reduce dependenţa de Rusia, care utilizează aceste instrumente în şantajul politic. 

Camera reprezentanţilor solicită preşedintelui Barack Obama şi Departamentul de Stat să dezvolte o strategie pentru producerea şi difuzarea de ştirilor şi informaţiilor în limba rusă în ţările cu o pondere semnificativă a populaţiei vorbitoare de limbă rusă, şi îndeamnă Federaţia Rusă să dezvolte relaţiile reciproc avantajoase cu Statele Unite, bazate pe respectul pentru independenţa şi suveranitatea tuturor naţiunilor. " 

http://adevarul.ro/international/statele-unite/cam... 

0