7728

Candidatul milionar de pe lista electorală. Ce avere are Valeriu Pleșca

avere, plesca

Un număr de patru persoane vor să ajungă independent în funcția de deputat în Parlamentul Legislaturii a XX-a, ales după data de 30 noiembrie. Trei dintre aceștia declară venituri și proprietăți relativ modeste, în timp ce unul se declară oficial milionar. Doar sumele indicate în lei de acesta depășesc 1,4 milioane.

Potrivit declarațiilor de avere depuse la Comisia Electorală Centrală de către candidații înregistrați independent în cursa electorală, cel mai sărac dintre aceștia este activistul Oleg Brega. La capitolul proprietăți, acesta a scris în declarația sa de avere că nu are apartament, casă de locuit, vilă, lot de pământ, garaj sau vreun automobil. „O bicicletă, o cameră video, un laptop” – acestea le declară Brega în declarația sa pentru ultimii doi ani, de rând cu venituri de 148.752 lei din onorariu pentru realizarea unei emisiuni televizate, precum și un depozit bancar de 30 de mii de lei.

Candidatul independent Anatol Doga, indică în declarația sa pentru ultimii doi ani venituri de doar 100.991 lei salariu pentru funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău și alte 2.130 lei dividente din activitate didactică. În schimb, acesta are un apartament și garaj în Chișinău, un lot de pământ în satul Cojușna, un automobil de model Nissan Primera, fabricat în 2006, precum și un depozit bancar de 120 mii lei.

Consilierul municipal Oleg Cernei, care, de asemenea, candidează independent, indică în declarația sa de avere pentru ultimii doi ani un salariu de 179.200 lei din activitatea de bază, 25.200 lei – din activitatea prin cumul, precum și 50.100 lei venit din „pensie și îndemnizație de consilier”. Totodată, Cernei are un apartament în valoare de 643 mii lei, fără a indica alte bunuri sau hârtii de valoare.

De departe, cel mai înstărit pretendent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care candidează independent, este fostul ministru al Apărării Valeriu Pleșca. Acesta indică în declarația sa de avere un venit de 47.921 lei la locul de muncă de bază, 750 mii lei – din sumele primite ca moștenire, 14.265 lei – din darea în locațiune/arendă, dividende de 1.425.00 lei și un venit de 2250 euro – sub formă de dobândă.

Totodată, Pleșca deține o casă într-un cartier de lux din sectorul Centru al capitalei, două loturi de pământ în Orhei și Dondușeni, două automobile – un Mercedes Benz și un Ural, precum și un depozit bancar de 50 de mii de dolari SUA.

La capitolul hârtii de valoare, Valeriu Pleșca indică 100% din capitalul SG Green Farm, cota-parte de 50% din SG Media M1, 32% din Limitals Capital, 12,95% din Steaua Grup, 0,1% din SG Engeneering, precum și Soft IT care nu funcționează și Hotel N1 care nu activează.

Astfel, doar sumele indicate în lei de Valeriu Pleșca depășesc 1,4 milioane.

Vedeți aici declarația de venit și proprietăți a acestuia:

Declarația de venituri și proprietăți

sursa

0