1648

R. Moldova intentioneaza sa depuna o cerere de aderare la UE in 2015

New York: Natalia Gherman confirmă că Moldova intenționează să depună cerere de aderare la UE în 2015

Foto: europalibera.org


Vicepremierul Natalia Gherman s-a întâlnit joi, 25 septembrie cu diaspora moldovenească din statele New York și New Jersey, cu ocazia vizitei la New York unde a vorbit la Adunarea Generală ONU. 

La întâlnire au venit atât moldoveni care s-au stabilit de ceva vreme în Statele Unite, precum și mai mulți tineri care își fac studiile la universitățile americane.

Vicepremierul a vorbit atît despre succesele diplomației moldovenești în diverse cancelarii internaționale, dar mai ales a îndemnat moldovenii să vină la vot în data de 30 noiembrie și să susțină vectorul european al Republicii Moldova.


Vorbind despre relațiile pe care le are Moldova cu Uniunea Europeană, șefa diplomației moldovene a spus că de fiecare dată cînd discută cu oficialii din UE, cere ca Moldova să fie tratată într-un mod diferențiat față de celelalte membre ale Parteneriatului Estic, atât în baza greșelilor, dar și în baza reformelor pe care le implementează țara noastră. Din anul 2009, de cînd actuala guvernare se află în fruntea țării, politica externă a Moldovei nu a mai fost caracterizată de fluctuația între Est sau Vest, partenerii strategici ai Moldovei fiind țările din Uniunea Europeană. Mai mult decît atît, Moldova intenționează să depună cerere de aderare la UE în anul 2015.

Întrebată joi, la întrevederea cu diaspora, de ce Moldova mai este parte a grupului CSI, vicepremierul a declarat că țara noastră participă doar în cadrul instituțiilor economice și umanitare a acestei organizații. În instituțiile politice și de securitate – Moldova nu a participat niciodată. În același timp, a mai menționat că avînd în vedere criza din Ucraina, Moldova este foarte vulnerabilă din cauza statutului de neutralitate pe care îl are consfințit în Constituție. Acest statut de neutralitate, însă, poate fi schimbat doar printr-un referendum național. Oricum, Moldova trebuie să învețe din experiența țărilor Baltice și a celor din Europea Centrală și de Sud-Est.

Întrebată despre relațiile pe care le are Moldova cu Federația Rusă, Natalia Gherman a declarant că guvernanții anticipau ca Rusia o să impună anumite sancțiuni Moldovei, ca rezultat al semnării Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Nu s-au așteptat, însă, ca Rusia să impună un embargou total produselor agricole din Moldova. Acum, a declarat ea, au loc eforturi diplomatice mai intense de a găsi piețe de desfacere mai puțin tradiționale pentru Moldova, cum ar fi India sau țările din Orientul Mijlociu.

Sursa:
Europalibera.org

------------------------ 

Ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a declarat joi, in carul unei intalniri cu diaspora moldoveneasca din statele New York si New Jersey, ca Republica Moldova intentioneaza sa depuna o cerere de aderare la UE in 2015, relateaza sambata Europa Libera, potrivit Mediafax.

Vorbind despre relatiile pe care Chisinaul le are cu Uniunea Europeana, sefa diplomatiei moldovenesti a declarat ca de fiecare data cand discuta cu oficialii UE cere ca R.Moldova sa fie tratata diferentiat fata de celelalte membre ale Parteneriatului Estic, atat in baza greselilor, cat si a reformelor pe care le implementeaza.

Din 2009, de cand actuala guvernare se afla la conducerea tarii, politica externa a Republicii Moldova nu a mai fost caracterizata de fluctuatia intre Est si Vest, partenerii strategici ai Chisinaului fiind tarile din Uniunea Europeana, a afirmat ea.

Mai mult decat atat, Republica Moldova intentioneaza sa depuna cerere de aderare la UE in 2015, a precizat ministrul moldovean.

 La inceputul lunii, liderul PLDM, Vlad Filat declara in cadrul unui miting la Chisinau ca partidul sau va "face din R. Moldova membru cu drepturi depline al UE. In 2020, R. Moldova va fi gata pentru a adera la UE". La acelasi miting, Gherman anunta ca a aderat la PLDM.

Intrebata joi, la intrevederea cu diaspora, de ce R.Moldova mai face parte din Comunitatea Statelor Independente, vicepremierul a declarat ca aceasta participa doar in cadrul institutiilor economice si umanitare ale acestei organizatii. Chisinaul nu a participat niciodata la institutiile politice si de securitate.

In acelasi timp, a mentionat ea, avand in vedere criza din Ucraina, R. Moldova este foarte vulnerabila din cauza statutului de neutralitate pe care il prevede Constitutia. Acest statut de neutralitate poate fi schimbat doar printr-un referendum national. Oricum, R. Moldova trebuie sa invete din experienta tarilor Baltice si a celor din Europea Centrala si de Sud-Est, a adaugat Gherman.

Intrebata despre relatiile pe care le are R. Moldova cu Federatia Rusa, Natalia Gherman a declarat ca guvernantii anticipau ca Rusia o sa impuna anumite sanctiuni R. Moldova, ca rezultat al semnarii Acordului de Asociere si Liber Schimb cu Uniunea Europeana. Nu s-au asteptat, insa, ca Rusia sa impuna un embargou total produselor agricole moldovenesti. Acum, a declarat ea, au loc eforturi diplomatice mai intense de a gasi piete de desfacere mai putin traditionale pentru R. Moldova, cum ar fi India sau tarile din Orientul Mijlociu.

de Alina Neagu     HotNews.ro

27 septembrie 2014,

0