3974

Ucraina a intrat în Război civil. Operațiune Antiteroristă în estul țării. Victime din ambele părți

ianukovici, ucraina

Presedintele ucrainean inlaturat de la putere, Viktor Ianukovici, a apreciat, duminica, faptul ca Ucraina a intrat in razboi civil, au anuntat agentiile de presa din Rusia. O operatiune "antiterorista" a fost lansata in orasul ucrainean Slaviansk, impotriva militantilor prorusi care ocupa sedii ale serviciilor de securitate, anunta ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. Interventia fortelor speciale ucrainene s-a soldat cu morti si raniti de ambele parti, anunta ministrul Arsen Avakov, citat de Mediafax.

 

UPDATE 00:06 Viktor Ianukovici: Ucraina a intrat in razboi civil


Presedintele ucrainean inlaturat de la putere, Viktor Ianukovici, a apreciat, duminica, faptul ca Ucraina a intrat in razboi civil, au anuntat agentiile de presa din Rusia, citate de AFP.

 

"Sangele a fost varsat. Tara noastra se afla de-acum intr-o situatie noua, de fapt, a inceput sa intre in razboi civil", a declarat el.


Ianukovici, inlaturat de la putere la sfarsitul lunii februarie in urma unor manifestatii sangeroase la Kiev, capitala Ucrainei, a acuzat Statele Unite ca participa direct la tulburarile din estul tarii.

 

"Vreau sa anunt implicarea directa in ultimele evenimente a Statelor Unite, care nu se amesteca doar in ceea ce se intampla in tara, dar care, de asemenea, indica ce si cum sa faca" Ucraina, a adaugat el.


Presedintele ucrainean inlaturat de la putere a vorbit de la Rostov-pe-Don, in Rusia, unde s-a refugiat.

 

politic, ianukovici

 

UPDATE 21:08 Moscova indeamna autoritatile de la Kiev sa inceteze "razboiul impotriva propriului popor"


Rusia a indemnat duminica autoritatile din Ucraina sa inceteze "razboiul impotriva propriului popor", aratandu-se indignata de amenintarile Guvernului de la Kiev privind recurgerea la armata pentru a pune capat tulburarilor din estul tarii, relateaza AFP.


"Cerem acolitilor din Maidan, care l-au inlaturat de la putere pe presedintele legitim al Ucrainei, sa inceteze imediat razboiul impotriva propriului popor", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukasevici, potrivit unor imagini difuzate de postul de televiziune Rossia 24.

 

ucraina, razboi civil

 

"Ordinul ucigas (al lui Oleksandr) Turcinov de a recurge la armata pentru a reprima protestele provoaca indignare", a continuat el, reactionand la anuntul presedintelui interimar ucrainean privind lansarea unei "operatiuni antiteroriste de mare amploare" pentru a pune capat tulburarilor din estul Ucrainei.


"Condamnam cu putere tentativele de recurgere la forta impotriva manifestantilor si militantilor cu ajutorul unor combatanti (ai partidului nationalist) Sectorul de Dreapta si ai altor grupari inarmate nelegitime", a adaugat el.

 

UPDATE 19:12 Oleksandr Turcinov ordona o operatiune de amploare impotriva militantilor prorusi din estul Ucrainei


Presedintele interimar Oleksandr Turcinov a ordonat o operatiune de amploare impotriva militantilor prorusi din estul Ucrainei, acuzand Rusia ca poarta "un razboi" pe teritoriul ucrainean, relateaza AFP.

 

politic, ianukovici

 

"S-a varsat sange in razboiul pe care Rusia il poarta pe teritoriul Ucrainei", a spus Turcinov.

 

"Am ordonat lansarea unei operatiuni de mare amploare" in estul tarii, a adaugat presedintele Ucrainei.


"Agresorul nu inceteaza si continua sa organizeze violente in estul tarii. Nu vom lasa Rusia sa repete scenariul din Crimeea in regiunile din estul tarii", a subliniat Turcinov.

 

"Toti cei care sustin agresorii vor fi trasi la raspundere", a insistat presedintele.

 

Turcinov a reiterat oferta de amnistiere a agresorilor care depun armele pana luni dimineata.

 

ianukovici, ucraina

 

UPDATE 17:35 Ambasador SUA: Atacurile din estul Ucrainei poarta semnele implicarii Rusiei


Atacurile grupurilor proruse in orasele din estul Ucrainei poarta "semnele implicarii Moscovei", apreciaza Samantha Power, ambasadorul american la Natiunile Unite, amenintand cu noi sanctiuni, informeaza AFP.

 

"Atacurile poarta toate semnele evenimentelor pe care le-am vazut in Crimeea, sunt profesioniste, sunt coordonate. In fiecare din cele sase-sapte orase, fortele proruse fac exact acelasi lucru", a subliniat Power.

 

ianukovici, politic

 

"Fara niciun dubiu, este vorba de semnele implicarii Moscovei", a spus ambasadorul american.

 

"Operatiunea antiterorista lansata de fortele guvernamentale impotriva militantilor prorusi s-a soldat cu morti si raniti de ambele parti", a declarat Avakov pe pagina sa de Facebook.

 

"Un agenti al Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a fost omorat, iar alti cinci membri ai fortelor de ordine au fost raniti", a precizat Avakov, citat de AFP.

 

"In randul separatistilor, exista un numar necunoscut de victime", a adaugat ministrul.


O operatiune "antiterorista" a fost lansata in orasul ucrainean Slaviansk, impotriva militantilor prorusi care ocupa sedii ale serviciilor de securitate, a anuntat duminica dimineata ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. "O operatiune antiterorista a inceput la Slaviansk", a scris, pe Facebook, Arsen Avakov. "La operatiune participa unitati ale fortelor speciale. Locuitorii sunt rugati sa nu iasa din case si sa stea departe de ferestre", a adaugat ministrul de Interne.

 

Militanti prorusi ocupa de sambata sediul serviciilor de securitate si un comisariat de politie din orasul ucrainean Slaviansk (est).

sursa: inprofunzime.md

0