1526

Topul parlamentarilor moldoveni cu venituri de milioane de lei în anul 2013

topul, parlamentari

Cel putin zece deputati din Legislativul de la Chisinau au avut anul trecut venituri mai mari de un milion de lei. Banii au provenit din firmele pe care le detin, din vanzarea unor active si chiar din cadouri de nunta, scrie Adevarul.

Retragerea prim-vicepresedintelui PD Vlad Plahotniuc din Parlament a dus la schimbarea liderului in clasamentul deputatilor cu cele mai mari venituri anuale.

In prezent in fruntea topului este Valeriu Strelet, presedintele fractiunii PLDM, care a avut anul trecut cele mai mari venituri, potrivit datelor din declaratiile de avere depuse de deputati.

Chimicalele si reclama te fac milionar

Acesta a incasat circa 3,55 milioane de lei, din care doar 156.000 sunt din activitatea parlamentara. Grosul veniturilor, mai mult de 3,2 milioane de lei, reprezinta dividendele obtinute de la compania Bioprotect SRL, al carei unic proprietar este Valeriu Strelet.

Totusi veniturile pe care le-a obtinut din afacerea cu chimicale in 2013 sunt cele mai mici din ultimii trei ani, fiind in scadere cu peste un milion de lei fata de anul 2012.

venituri de milioane, politic

Afacerile din mass-media iau adus venituri de milioane lui Chiril Lucinschi FOTO europalibera.org

Pe locul doi s-a clasat un alt liberal-democrat, Chiril Lucinschi, care a incasat anul trecut aproape 1,88 milioane de lei. Circa 90% din venituri provin din dividendele achitate de compania de publicitate moldo-rusa Alcasar Media Services SRL, unde Chiril Lucinschi detine 50% din capital. Celelalte trei afaceri - EMH inc. din SUA, Media Alianta SRL si Intra Assets SRL din Moldova - nu i-au adus parlamentarului niciun venit., scrie Adevarul.

topul, politic

Oleg Babenco detine o universitate si un liceu, dar grosul veniturilor au venit din vanzarea apartamentului si masinei FOTO rrm.md

Deputatul neafiliat Oleg Babenco, vicepresedintele Partidului Renastere-Vozrojdenie, a urcat pe locul trei, cu un venit de 1,36 milioane de lei, dintre care 767.000 de lei provin din vanzarea unui apartament si a unui automobilul. Babenco, intrat in Parlament pe listele PCRM, nu raporteaza niciun venit de la Universitatea Slavona si Liceul „Svetoci“, pe care le detine. In schimb, sotia sa a incasat 410.000 de lei din activitatea didactica la institutiile de invatamant ale familiei.

Din salariul de deputat si dividendele primite de la firma de constructii Carpeni SRL, liberal-democratul Ivan Ionas a castigat 1,34 milioane de lei, aflandu-se pe locul patru in clasamentul deputatilor cu venituri de peste un milion.

Unii au milioane, altii - zero profit din afaceri cu petrol

Cu venituri de circa 1,3 milioane de lei, liderul PL, Mihai Ghimpu, se situeaza pe locul cinci in clasamentul pentru 2013. Doar dividendele de la benzinaria Eurosim au constituit 967.477 lei, triplu fata de anul 2012. Pe de alta parte, deputatul democrat Oleg Sarbu, care detine o retea de statii de alimentare in nordul tarii si mai are alte opt companii, cu vanzari totale de peste 100 de milioane de lei, nu declara niciun venit din afaceri, scrie Adevarul.

parlamentari, politic

Mihai Ghimpu, presedintele PL are o treime dintr-o benzinarie Pe locul sase in topul intocmit de noi se afla Artur Resetnicov, singurul deputat comunist care declara venituri de peste un milion de lei. Cea mai mare parte din cele circa 1,21 milioane de lei declarate pentru 2013 se datoreaza sotiei sale, care este notar public. E adevarat ca anul trecut aceasta a castigat din activitatea de notariat cu 30% mai putin decat decat in 2012 - 760.000 de lei. Alti doi deputati PCRM, Oxana Domenti si Vladimir Voronin, au avut in 2013 venituri aproape de un milion de lei.

0