667

Putin va forța Moldova să refuze apropierea de UE

rusia, putin

Președintele rus Vladimir Putin se va strădui să forțeze Republica Moldova să refuze să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a declarat ministrul suedez de externe, Carl Bildt.

"Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a declarat că tensiunea continuă cu Rusia este inevitabilă pe măsura ce Uniunea Europeană se pregătește să semneze acordul comercial cu Georgia și Republica Moldova în luna iunie și să finalizeze convergența relațiilor economice cu Ucraina", - transmite Reuters cu privire la rezultatul reuniunii miniștrilor afacerilor externe a statelor membre ale UE de la Atena.

Bildt a declarat jurnașiștilor că el "este destul de sigur", că președintele Rusiei Vladimir Putin va încerca să forțeze Georgia și Republica Moldova să refuze la planurile lor de a stabili legături comerciale mai strînse cu UE, la fel cum a forțat anul trecut Armenia să refuze să semneze acordul cu UE.

"Nu există nicio îndoială că el va acționa la fel cu Ucraina. Planul constă în semnarea acestor acorduri în iunie. Nu cred că aceasta va provoca aplauze la Kremlin. Poate altceva - tunete", - a spus Bildt.

Potrivit acestuia, Rusia este din ce în ce mai agresivă, iar UE este forțată să-și reconsidere relațiile sale cu Moscova.

"Kremlinul are o nouă mentalitate politică. Ei au de gînd să construiască ceea ce eu numesc, uneori, un bastion împotriva Occidentului – Estul musculos împotriva Occidentului decadent", - a declarat Bildt, adăugând că în prezent UE încearcă să înțeleagă cu care Rusie au de a face.

sursa: pan.md

0