555

Șoldănești: Istorie, Geografie și Prezent

Primaria-Soldanesti.md - Primăria Orașului Șoldănești, situată în cadrul raionului cu același nume, se găsește la latitudinea 47.8135, longitudinea 28.7932, la o altitudine de 145 de metri față de nivelul mării. Primarul actual este ALEXANDRU TINICĂ, reprezentant al PLDM (Partidul Liberal Democrat din Moldova). Conform recensământului din 2014, populația localității este de 5.883 de locuitori, iar distanța directă până în orașul Chișinău este de 78 de kilometri.


Orașul Șoldănești este situat în valea râului Ciorna, care curge în această zonă, mai ales paralel cu drumul de tranzit Soroca-Rezina, trecând prin localitate în două părți aproximativ egale.

Așezat pe ambele maluri ale râului Ciorna, orașul se întinde pe o distanță de 4,5 km, având o lățime medie de aproximativ 4 km spre sud și 0,5 km spre nord. Teritoriul Șoldăneștilor face parte din podișul de nord al Moldovei, fiind marcat de o serie de dealuri cu direcția NV-SE, predominant în urma cursului râului Ciorna. Orașul Șoldănești se învecinează cu mai multe localități în apropiere, precum Şestaci, Şipca, Mihuleni, Parcani, Piscăreşti și Olişcani.

Studiile arheologice au confirmat prezența așezărilor omenești încă din epoca paleoliticului, eneoliticului și fierului. Primaria-Soldanesti.md descoperiri semnificative, precum cele din perioada daco-romană, sunt confirmate de trei monumente. În perioada secolelor VI-XIII, populația a menținut un mod de viață sedentar, combinând agricultura cu creșterea vitelor. Chiar dacă vatra orașului Șoldănești nu a fost încă arheologic identificată, analiza materialelor descoperite susține o istorie milenară, evidențiind existența unei vieți neîntrerupte încă din secolul al II-lea d.Hr., continuând în perioada Evului Mediu timpuriu, fapt demonstrat de așezarea "La Luchiță".

0