884

Câți moldoveni cred că UNIREA este inevitabilă?

 | SONDAJ 28.03.2014 Actual 132 Printează Trimite unui prieten Sursa imagine: infoprut.ro

Un cetăţean al Republicii Moldova din cinci este sigur că se va face unirea cu România, potrivit unui sondaj privind identitatea naţională în Republica Moldova realizat în perioada 1-15 februarie pe un eşantion de 1.155 de persoane de către Centrul Român de Studii şi Strategii.

Joi, la București, au fost prezentate rezultatele preliminarii ale acestui sondaj, care a fost făcut în Republica Moldova, fără regiunile Transnistria şi Găgăuzia.

La întrebarea: "Credeţi că reunirea Republicii Moldova cu România s-ar putea realiza sau nu?", 20% dintre participanţi au răspuns că sunt siguri că da, iar 34% cred că da. 25% dintre respondenţi au spus că nu cred că se va realiza unirea cu România, iar 7% sunt siguri că nu, în timp ce 15% nu ştiu sau nu răspund.

O altă întrebare a sondajului este: "Ce poziţie aveţi faţă de reunirea României cu Republica Moldova?", iar răspunsurile au fost: 27% categoric pentru, 25% mai degrabă pentru, 20% mai degrabă împotrivă, 12% categoric împotrivă şi 15% nu ştiu, nu răspund, este indiferent.

Dintre cei are doresc unirea Republicii Moldova cu România, 41% cred că avantajul ar fi libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul UE, şi 38% accesul liber al cetăţenilor la locurile de muncă din România şi UE, iar 21% pensii şi salarii mai mari.

Sondajul mai arată că la întrebarea "Care este limba pe care o vorbiţi cel mai des?", răspunsurile sunt 63% limba română, 26% limba moldovenească şi 10% limba rusă.

Autor: După Mediafax

0