1480

Despre filmele dublate în rusă de la Patria (I)

moldova, filmeViața moldovenilor sovietici era împărțită, în mare parte, între muncă, șomaj nu exista, și viața de acasă. Distracțiile disponibile -  un teatru, un meci de fotbal ,,dansuri” la discotecă numită ,,club” care după cîte înțeleg eu era în acea ,,casă de cultură”. Desigur nu uităm de paradele populare obligatorii de 7 noiembrie unde prezența era un imperativ necesar. Călătoriile erau numai în spațiu URSS, cu mici excepții diplomatice, iar o,, foaie de odihnă” la mare, munte, sanatoriu de la ,,sindicate” era apogeul în concediu. Americanii erau dușmani iar rușii erau frații noștri mai mari. Cam tristă viață din punctul meu de vedere.

Dar ca orice destin vine momentul cînd viața capătă alt sens. Apare în viața oamenilor -TELEVIZORUL. Televizorul este un obiect inventat pe la 1920 și devine foarte popular în SUA în anii ’50. În spațiul sovietic televizorul apare pentru masele largi întruchipat în modelul - Рубин-714 începînd din anul 1967.

Iată o cutie magică era să fie la loc de cinste pentru generații înainte. Dar cam nu aveai ce privi. Un singur canal moldovenesc era să difuzeze tot ce avea să spună Moscova. Toate filmele arătau viața corectă a omului sovietic și rezolvarea tuturor dilemelor cu care s-ar fi putut confrunta acesta. Ba chiar mai mult ,,Moldova Film ” avea să dubleze filme pentru popor într-o limbă moldovenească. Viața imorală a americanilor era interzisă. 

Dar răul era deja făcut. Casete cu ,,Rocky”, ,,Rambo” dar mai ales cu erotică erau să invadeze clandestin apartamentele și casele celor care erau privelegiați să plece peste hotare și să reușească să strecoare peste Securitate prețioasele materiale video.

Articol integral  aici

0